Újabb szankciókra készül a Nyugat


Joe Biden amerikai elnök az uniós döntéshozókkal együtt új szankciókat jelenthet be Oroszország ellen, illetve új rendelkezéseket a meglévő büntető intézkedések szigorítására – nyilatkozta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője, akit arról kérdeztünk, mire készülhet a Brüsszelben ülésező Európai Tanács és a NATO.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

A két csúcstalálkozót éppen akkor tartják, amikor napra pontosan egy hónapja kezdődött el az ukrajnai háború.
Lomnici emlékeztetett, Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója arról beszélt, közös erőfeszítéseket akarnak tenni a szankciók kijátszása és megkerülése, és bármely ország azon kísérletei ellen, amelyekkel Oroszországnak segítenének a szankciók aláásásában, gyengítésében vagy kijátszásában.

Az alkotmányjogász arról is beszélt lapunknak, hogy az EU-csúcs napirendjén fontos pont lesz a menekültügyi helyzet, továbbá várhatóan jóváhagyják a stratégiai iránytűt, amely kezdeményezés célja a válságkezelés, a védelmi képességek, a reziliencia és a partnerségek terén megerősíteni az Európai Unió biztonság- és védelempolitikáit.

Kulcskérdés az energiaárak növekedése is – emlékeztetett, a legutóbbi, versailles-i csúcson abban állapodtak meg, hogy a lehető leggyorsabban, fokozatosan megszüntetik az orosz energiafüggőséget. Lomnici felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz kőolaj- és gázszállítás teljes uniós szankcióját egyszer már elutasították, és úgy látja, várhatóan most sem lesz másképp, hiszen számos tagállam, köztük hazánk és Németország is ellenzi a büntetőintézkedések kiterjesztését az energiaszektorra.

A NATO-csúcs kapcsán elmondta, noha egyszer már ezt is elutasították, Lengyelország és a balti államok repüléstilalmi övezet kialakítását szorgalmazzák Ukrajna fölött, de ezt a nagyobb tagállamok nem fogják megszavazni.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások