Márki-Zay Péter reggel mond valamit, este letagadja


Márki-Zay Péter elvtelen hatalmi és politikai céljai érdekében veszélyezteti egy nemzet jelenét és jövőjét. Háborús helyzetben egy felelős ellenzéki politikus nem csinál kampánytémát egy katonai konfliktusból, ellenkezőleg, a nemzet érdekeit szem előtt tartva összefog az aktuális kormánnyal – mondta el ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az Origónak adott interjúban. Hozzátette: Márki-Zay Péter kommunikációja és ígéretei színvonalesésként értékelhetők, és a baloldal korábbi, szakmai értelemben vállalhatatlan ígéreteit túlszárnyalva, erkölcsi értelemben is elfogadhatatlanok. Ifj. Lomnici Zoltán szerint a baloldal jelöltje láthatóan tudatosan csinál politikai show-műsort olyan szenzitív politikai kérdésekből, melyek közvetlenül és visszafordíthatatlanul kihatnak Magyarország jövőjére.

Ifj. Lomnici Zoltán Origo interjú

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Századvég Alapítvány

Mennyire vehető komolyan egy olyan jelölt, aki összevissza beszél, majd letagadja azt, amit korábban mondott?

Az efféle, önellentmondásos politikai attitűd egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a baloldal listavezetője


nem rendelkezik azzal a képességgel, amely a nehéz időkben megkövetelt felelős döntések meghozatalához nélkülözhetetlen.

Az ellenzék kormányfőjelöltje döntésképtelenné vált, amely egyrészt a valós politikai tapasztalat hiányára, másrészt a mögötte álló hat különböző pártnak történő megfelelési kényszerre és egymásnak ellentmondó utasításaira vezethető vissza. Mindez világosan megmutatja a baloldal által konstruált, értékek helyett érdekek mentén szerveződő politikai konstrukció cselekvőképtelenségét. Ugyanakkor amellett sem szabad szótlanul elmenni, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje


láthatóan tudatosan csinál politikai show-műsort olyan szenzitív politikai kérdésekből, melyek közvetlenül és visszafordíthatatlanul kihatnak Magyarország jövőjére.

Mennyire fontos a szavahihetőség és a hitelesség egy jelölt esetében?

A szavahihetőség és a hitelesség egy politikus karakterének nélkülözhetetlen eszközei, hiszen egy ország, és benne az adott társadalom akkor képes a fejlődésre, ha a nép által megválasztott vezetők törekszenek annak betartására, amit korábban a választóknak ígértek. Hódmezővásárhely polgármesterénél még a törekvést sem látjuk, ebből fakadhat az a valós érzet, hogy az ellenzéki lista első embere


időnként szándékosan szabotálja a saját és a baloldal választási kampányát.

A baloldal részéről már korábban, az előválasztás során is felelőtlen ígérgetési verseny zajlott. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy az ott elhangzott ígéretek sem politikai, sem gazdasági értelemben nem megvalósíthatók. Ugyanakkor Márki-Zay Péter kommunikációja és ígéretei még ehhez képest is színvonalesésként értékelhetők, és a baloldal korábbi, szakmai értelemben vállalhatatlan ígéreteit túlszárnyalva, erkölcsi értelemben is elfogadhatatlanok.


Teljesen nyilvánvaló volt, hogy az ott elhangzott ígéretek sem politikai, sem gazdasági értelemben nem megvalósíthatók. Ugyanakkor Márki-Zay Péter kommunikációja és ígéretei még ehhez képest is színvonalesésként értékelhetők, és a baloldal korábbi, szakmai értelemben vállalhatatlan ígéreteit túlszárnyalva, erkölcsi értelemben is elfogadhatatlanok.

Mennyire fontos, hogy egy ilyen helyzetben, amikor háború dúl a szomszédunkban, hiteles és higgadt vezetője legyen Magyarországnak?

Ezen képességeknek több szempontból is kiemelt jelentősége van: egyrészt egy háborús helyzetben egy országnak magabiztosságot kell közvetítenie, melyet első ízben vezetője által tud reprezentálni. Másrészt a hitelesség és a higgadtság nemcsak a nemzetközi dimenzióban, hanem a belső viszonylatban, a társadalom irányába is rendkívül fontos tényező, hiszen az nemcsak kihat, hanem alakítja is az állampolgárok mindennapjait és belső nyugalmát.

Számos történelmi tapasztalatot találunk arra, hogy milyen károkat szenvedhet el egy adott ország, ha a nehéz időszakokban nem a megfelelő ember áll a kormányrúdnál. Egy-egy felelőtlen kijelentés, rosszul meghozott, felületes döntés – ami legtöbbször a politikai és szakmai tapasztalatlanság következménye – sorsokat, emberi életeket dönthet el.


Éppen ezért a szakmai hitelesség és a higgadtság egy háborús helyzetben nélkülözhetetlen vezetői tulajdonságok, és egy ország biztos jövőjének legfontosabb zálogai.

Mennyire rombolóak és veszélyesek Márki-Zay Péter, valamint a baloldali politikusok háborúval kapcsolatos kijelentései?

Ezek a kijelentések nem csupán 10 millió, hanem 15 millió magyart sodorhatnak veszélybe.


Háborús helyzetben egy felelős ellenzéki politikus nem csinál kampánytémát egy katonai konfliktusból, ellenkezőleg, a nemzet érdekeit szem előtt tartva összefog az aktuális kormánnyal.

Márki-Zay Péter kijelentései katonai és gazdasági szempontból is órási veszélynek teszik ki a magyarokat, és mindezt azért, mert a baloldal miniszterelnök-jelöltje feltétel nélkül kívánja végrehajtani azt, amit a nyugati nagyhatalmak diktálnak neki. Semmilyen mértékben sem mérlegeli azt, hogy ezek a nagyhatalmi igények nem Magyarország érdekeit tartják szem előtt, hanem kizárólag a saját magukét.


Végső soron az ebben a legdrámaibb, hogy a baloldal kormányfőjelöltje elvtelen hatalmi és politikai céljai érdekében veszélyezteti egy nemzet jelenét és jövőjét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások