A baloldal energiapolitikája átlagosan 112 ezer forinttal növelné a magyar családok márciusi rezsiszámláit


Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása óta a hazai baloldal többízben az orosz energiaimport azonnali leállítása mellett érvelt. Az intézkedés rákényszerítené Magyarországot a rezsicsökkentési program megszüntetésére, és a háztartásoknak piaci árakat kellene fizetniük a gázért. A követelés megvalósulása esetén a magyarok márciusi gázszámláján szereplő összeg a jelenlegi 7,2-szeresére emelkedne.

A baloldal energiapolitikája átlagosan 112 ezer forinttal növelné a magyar családok márciusi rezsiszámláit

A rezsicsökkentési programnak köszönhetően a magyar családok nem szembesülnek közvetlenül az európai energiaválság és az orosz–ukrán konfliktus okozta drasztikus energiapiaci áremelkedéssel. A lakossági szükségleteket a tavaly nyáron megkötött hosszú távú orosz gázszerződés fedezi, aminek felmondása piaci beszerzésre kényszerítené az energiaszolgáltatókat.

A háború kirobbanása óta több baloldali képviselő az azonnali gázembargót sürgette. A követelés megvalósulása és az azzal járó, piaci beszerzésekre történő váltás, már márciusban jelentős többletköltséget okozott volna a hazai lakosságnak. A gázfogyasztó háztartások jelenleg átlagosan havi 13 ezer forintról kapnak számlát.


Ez az összeg – a baloldali energiapolitika következményeképpen – márciusban 94 ezer forintra növekedne.

Mivel a fogyasztott gáz mennyiségére a legnagyobb hatással a háztartásban élők létszáma van, a baloldali javaslat fokozott terhet róna a nagycsaládosokra. Míg a piaci beszerzés egy egyedül élőnek 60 ezer forintos díjemelkedést okozna, egy nyolcfős nagycsalád gázszámlája csaknem 138 ezer forinttal növekedne.

Márki-Zay Péter teljes egészében eltörölné a rezsicsökkentési programot

A baloldal miniszterelnök-jelöltje többízben arról nyilatkozott, hogy megszüntetné a rezsicsökkentést és helyette piaci árakat vezetne be, ami a korábbiakban bemutatott lakossági gázfogyasztás mellett az áramfogyasztást is érintené. Amennyiben márciusban piaci alapú árszabályozás működött volna, a napokban megérkező


áramszámlák 4,3-szeresükre, egy átlagos háztartás esetében 9 ezer forintról 40 ezer forintra növekednének.

A gázhoz hasonlóan, a fogyasztást a villamos energia esetében is leginkább a háztartás létszáma befolyásolja. Egy egyedül élő jelenlegi 6 ezer forintos számlája 26 ezer forintra, egy nyolcfős nagycsalád számlája pedig 18 ezer forintról 76 ezer forintra növekedne. 

1.ábra

Azokban a háztartásokban tehát, ahol áramot és gázt is fogyasztanak, a baloldali követelések a


márciusi energiakiadásokat 6-szorosára, átlagosan 22 ezer forintról 134 ezer forintra emelné.

Egy egyedül élő összesített költsége a jelenlegi 16 ezer forintról 95 ezer forintra, egy nyolcfős, nagycsaládos háztartás ráfordításai pedig 40 ezer forintról 236 ezer forintra növekednének.

 

Felhasznált adatok és alkalmazott módszer

A piaci árszabás alapján kalkulált tarifák meghatározásához az Eurostat által közölt 2021 első félévi lakossági villamosenergia- és földgázdíjak komponenseiből, az „energiadíj” tételt a Hungarian Power Exchange és a CEEGEX Közép-Európai Gáz Tőzsde 2022. márciusi átlagárai alapján korrigáltuk. A tarifák áfakomponensének mértékét arányosan módosítottuk. Az euróárfolyamot a Magyar Nemzeti Bank adatainak havi átlaga alapján számoltuk. A háztartások kiadásainak jövedelmi és együttélési bontását a Központi Statisztikai Hivatal 2019-es Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétele alapján végeztük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások