Ha az év második felében sem csitul az áremelkedés, novemberben újra kapnak emelést az idősek –  mondta Tállai András, majd hozzátette: „A kormánynak most külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, ezért a szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását. Ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik.” Ha a baloldalon „múlik, már jövőre nem fizet 13. havi nyugdíjat az állam. Eltörlik emellett a rezsicsökkentést, amellyel négyszeresére nőne a nyugdíjasok rezsije. Valamint jönne a fizetős egészségügy, de elvennék a családtámogatásokat és az adócsökkentéseket is” – vélekedett az államtitkár.

A hatályos jogszabályok értelmében a mindenkori kormányzat vállalja a nyugdíjak vásárlóértékének fenntartását. Ezért az év eleji nyugdíjemelés mértéke a Pénzügyminisztérium által az adott évre várt inflációval egyezik meg – kommentálta lapunk megkeresésére Tállai András nyilatkozatát Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője. Kifejtette: a törvény emellett biztosítja, hogy ha az infláció az előrejelzettnél magasabb, akkor a különbözetet az év során a kormányzatnak kompenzálnia kell a nyugdíjasok felé. Ha az infláció a vártnál kisebb, akkor pedig a nyugdíjak reálértékben növekednek. Előbbire példa a tavalyi év, míg utóbbira a 2018 előtti időszak több éve is.

Mint kiderült: az idei évre a Pénzügyminisztérium decemberi előrejelzése ötszázalékos inflációt tartalmazott, így a nyugdíjak értéke is ennyivel emelkedett január elsejével. Azóta azonban a gazdasági környezet érdemben átalakult. A világpiaci energiaárak növekedése, illetve a szomszédunkban zajló háború kitörése jelentősen rontotta a gazdasági kilátásokat, a háború okozta bizonytalanság nyomán az energiahordozók árai tovább emelkedtek, valamint érdemben sérültek az ellátási láncok, illetve az ukrán mezőgazdaság nehézségei nyomán az élelmiszerárak is nőttek – magyarázta az elemző. Molnár Dániel hangsúlyozta: mindezen hatások az infláció emelkedésének irányába hatnak.

A Pénzügyminisztérium még nem közölt ugyan új előrejelzést, az MNB márciusi inflációs jelentéséből azonban láthatjuk, hogy az idénre várt pénzromlási ütem három-négy százalékponttal lehet magasabb, mint a decemberben előre jelzett. Ez mindenképpen korrekciót igényel az év végén, ugyanakkor a kormányzatnak lehetősége van ezt akár korábban is kifizetni a nyugdíjasok részére. Úgy fogalmazott: fontos hangsúlyozni, hogy ez a kiegészítő emelés mindentől függetlenül jár a nyugdíjasoknak, nincs sem költségvetési helyzethez, sem gazdasági növekedéshez kötve. A kiegészítő emelésig is javítja ugyanakkor a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét az idén teljes mértékben visszaépített és már kifizetett 13. havi nyugdíj – tette hozzá a szakértő


Forrás: Magyar Hírlap