Ezért is aratott elsöprő győzelmet a Fidesz a választáson


A „Magyarország előre megy, nem hátra!" és az „Előre menjünk, ne hátra!" egyértelmű utalások arra, hogy a választók előtt alapvetően két lehetőség állt 2022 tavaszán: az ország fejlődésére, a magyarság egyről a kettőre jutására szavaznak, vagy visszatérünk a balliberális Gyurcsány-korszakba - mondta Ifj. Lomnici Zoltán a gondolatról, melynek igazsága az emberek teljes támogatásával találkozott. A Századvég szakértője szerint a nemzeti identitás vállalása demonstrálta a két politikai oldal közötti különbséget.

Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

A politika egy olyan világ, amely közel van a költészethez. Ez nem mindig nyilvánvaló a napi durváskodások és lökdösődések mellett, de azért sok szépsége van a mi szakmánknak, hiszen más embereket szolgálni mindig szép dolog, még akkor is, hogyha ez viták közepette zajlik. De az egyik szépsége annak a munkának, amit mi végzünk, az, hogy valamilyen rokonságban azért mégiscsak áll az irodalommal. És az irodalomban is az a jó, hogyha mondunk valamit, az sokfajta gondolatot indít el az ember fejében. Ezért a „Magyarország előre megy, nem hátra" is egy olyan mondat, ami felől, ha megkérdeznénk tíz vagy húsz embert, akkor ugyan nagyjából egy, mondjuk úgy, hogy asszociációs körben vagy magyarázó körben mondanák meg, hogy nekik mit jelent ez a mondat, de mindegyik egy kicsit különbözne a másiktól - minderről még 2022. január 21-én beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! - című műsorában.
 

Én azok közé tartozom, akik azért szeretik ezt a mondatot, mert benne van az a küzdelem, amit Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben Magyarország egy csődbe jutott ország volt. Ezt az országot kivéreztették és tönkretették. Mert a munkanélküliség 12 százalék fölött volt, elvették, akik egyébként az egészségügyet most bírálják, azok a baloldaliak elvettek az egészségügyi dolgozóktól például egyhavi bért, a tanároktól elvettek egyhavi bért, elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, nem gazdasági növekedés volt, hanem gazdasági csökkenés volt, az adók az egekben voltak. Ja, és a nyakunkon még itt ült az IMF, hogyha mindez nem lett volna önmagában elég nehézség. Tehát Magyarország egy nagyon nehéz helyzetbe jutott, juttatott, csődtől szenvedő ország volt. A devizahiteleket már föl se említem. És nagyon kemény munkával, 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította 

- tette hozzá. 

A Magyarország előre megy nem hátra mondat később kiegészült, a "Piros volt a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy nem hátra" pedig nagyon népszerű lett. Ez még a 2021 végén tartott kormányfői tájékoztatón is szóba került. 
Ez lett a választási kampányt meghatározó legfőbb gondolat is, amely a nemzeti kormány előremutató intézkedéseit ugyanúgy szimbolizálta, mint azt, hogy nem térhetünk vissza a Gyurcsány-kormány csődbe vezető gazdasági politikájához.

Valóban sokan úgy látják, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség kimagasló választási eredményéhez hozzájárult a kormány elmúlt tizenkét éves munkája, az egymást követő világválságok hatékony kezelése, illetve a baloldal korántsem országépítő tevékenysége és háborús retorikája mellett a nemzeti, polgári oldal egész politikáját jellemző gondolat is - minderről már Ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint mind a „Magyarország előre megy, nem hátra!", mind pedig az „Előre menjünk, ne hátra!" egyértelmű utalások arra, hogy a választók előtt alapvetően két lehetőség állt:


az ország fejlődésére, magyarság egyről a kettőre jutására szavaznak, vagy visszatérünk a balliberális Gyurcsány-korszakba.

A népi-plebejus elemek, szimbólumok ("piros volt a paradicsom, nem sárga") a nemzeti identitás kifejeződése mellett kiválóan demonstrálják a két politikai oldal közötti különbséget. Jól mutatja ezt Ujhelyi István nyilatkozata, amely szerint a szocialista szegfű (az utolsó, baloldali pártlogóban szereplő magyar népművészeti motívum) elhervadt.

A szakértő szerint a pirosló, érett paradicsom többek között azt fejezi ki, hogy az elmúlt három kormányzati ciklusban csökkentették, illetve a huszonöt év alattiak vonatkozásában eltörölték a személyi jövedelemadót, ezzel szemben az MSZP-kormányok közel negyven százalékra emelték azt.


Magyarországon soha nem látott családtámogatási rendszer jött létre, visszaépítették a szocialisták által megszüntetett 13. havi nyugdíjat, segélyezés helyett pedig a munka alapú társadalomra váltottunk.

Az elhervadt szegfű jegyében a volt szocialista pártelnök Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt nőtt a munkanélküliség, és csőd közelébe került az ország. Ezzel szemben ma Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta valaha, nem munka,- hanem munkaerő-hiány van, a gazdaság pedig évről évre növekszik.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Magyarország jelenleg egyértelműen előre megy, azonban, ha a baloldal, melynek vezetője az MSZP amortizációs folyamatainak haszonélvezőjeként számon tartott Demokratikus Koalíció elnöke, nyerte volna az április 3-i választást, Magyarország ismét a recesszió, a morális és gazdasági dekadencia útjára lépett volna.

Ez volt az, amit az állampolgárok is felismertek, és több mint hárommillióan a kormánypártoknak szavaztak bizalmat.


Forrás:
 Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások