A választásokat követően különbözőképpen értékelték a baloldal politikusai az általuk elért eredményeket. A felelősséget a baloldal legmegosztóbb politikusai egy az egyben rátolták Márki-Zay Péterre, aki bár vaskosan megdolgozott a kritikáért, nem tehető egyedül felelőssé az elért eredményért. A teljes baloldali összefogás alapjaiban volt hibás, mivel természetellenes szövetségek köttettek a baloldalon, és levitézlett, hitelüket vesztett politikusok vezették a választási listát. Bár Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője nyilatkozataiban rendszeresen érvel Magyarország érdekeivel, valamiért nem veszik észre, hogy a magyar társadalom túlnyomó többsége nem kér belőlük és nem szeretné őket felelős pozícióban látni. Ennek ellenére az őszödi beszéd rétora a választásokat követő értékelő beszédében gyakorlatilag felszólította híveit arra, hogy legyenek Gyurcsányok, ami nem pusztán abszurd, de a baloldali választók nagyfokú lenézése. Tulajdonképpen a legnépszerűtlenebb és legelutasítottabb politikus kérte a választóit arra, hogy hasonuljanak a személyével, ami politikailag értelmezhetetlen öngólnak tűnik, azonban mégis van benne logika. Gyurcsány egyértelművé tette, hogy nem kíván kivonulni a politikából és továbbra is legnagyobb ellenfele maradna a polgári kormánynak, ami fokozza a zűrzavart és a reménytelenséget a baloldalon. A DK elnökéhez ebben a küzdelemben kritika nélkül csatlakozott Jakab Péter is, aki, miután sterilizálta pártját minden nemzeti gondolattól, gyakorlatilag elveszítette szavazóinak túlnyomó többségét. A Jobbik egyetlen egyéni jelöltje sem tudott nyerni a választáson, és 2018-as parlamenti mandátumarányának alig harmadát tudta elérni. Jakab ahelyett, hogy vállalta volna a felelősséget, még a kétharmados kormánypárti győzelem estéjén is Márki-Zay Pétert hibáztatta, és arról delirált, hogy készen áll arra, hogy átvegye a kormányzás felelősségét, ha a népharag elsöpri az alig pár órája nagy arányban újraválasztott kormányt. A Jobbik elnöke azzal tetézte politikailag terméketlen üzeneteinek sorát, hogy az Országgyűlés régi-új elnökének azt üzente, hogy „Remegjen”, ami ezzel a képi világgal és nyelvhasználattal tovább zülleszti a politikai kommunikációt és ezáltal mélyen lenézi a választókat. Tulajdonképpen a renitens diák kijelentette az osztályfőnöknek, hogy továbbra is rendbontásra készül. Jakab Péternek azért szavaztak bizalmat a választói, hogy konstruktív javaslatokkal jobbítsa az ország sorsát, nem pedig azért, hogy szalonképtelen megnyilvánulásaival magára irányítsa a figyelmet.

A baloldal választási eredményében azonban Márki-Zay Péter felelőssége sem vitatható. A miniszterelnök-jelölt azzal a méretes fantazmagóriával kezdte kampányát tavaly ősszel, hogy leváltotta az ellenzéket. Ezt követően „kapitányként” vezette az összefogás kampányát és választási listáját, majd maga mögé sorakoztatta a teljes baloldali elitet Gyurcsány Ferenccel, Karácsony Gergellyel, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással és Dobrev Klárával. Márki-Zay ezer év legkorruptabb kormányáról, ellenzékváltásról, stábja pedig az egyszerű többséggel megvalósítható alkotmányozás lehetőségéről beszélt, ami politikailag és jogilag is értelmezhetetlen, illetve megalapozatlan, azonban ezzel, és sértegetéseivel gyakorlatilag ő is folyamatosan lekezelte, lenézte a választókat.

A baloldalnak szakmailag kimunkált, versenyképes alternatívát kellett volna ajánlani a választóknak, amelyben felvázolják, hogyan lennének képesek nagyobb teljesítményre és az ország továbbépítésére. Mindezzel kormányzóképességüket bizonyíthatták volna, ehelyett tartalmatlan, hiteltelen kommunikációs termékeket szórtak a közéletbe ellenzékváltásról, gyurcsányi hasonulásról, illetve remegő bajuszról, és jól láthatóan ezt az utat kívánják folytatni a jövőben is. A baloldali választók többet érdemelnek ennél: egy szakmailag felkészült, hiteles, kulturált, az ország valódi problémáival foglalkozó baloldali politikai elitet.