Gyurcsány csak a radikális szavazókat szólítja meg


Orbán Viktor ötödször tette le a miniszterelnöki esküt a Parlamentben, és mivel korábban válságkezelésből már többször is jelesre vizsgázott a kormánya, ennek a tükrében érdemes figyelni a kabinetalakítást – fogalmazott lapunknak nyilatkozva ­Kiszelly Zoltán elemző, aki a baloldali marakodás mellett Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ambícióiról is beszélt.

Kiszelly Zoltán igazgató, Politikai Elemzések Központja, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

A Orbán Viktor miniszterelnöki esküje volt a hét legfontosabb eseménye – szögezte le Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Az eskütételt követően megkezdődött az ötödik Orbán-kormány minisztereinek meghallgatása a parlamenti bizottságokban.

„Az eddigi legnehezebb nemzetközi politikai és gazdasági körülmények között alakítja meg Orbán Viktor ötödik kormányát – állapította meg a politológus. – A korábbi Orbán-kormányok válságmenedzselésből jelesre vizsgáztak, ezért bíztak a választók bennük. Az elmúlt tizenkét esztendőben előbb az államcsődközeli helyzetet, aztán a rezsicsökkentést, a migrációs válságot, a koronavírusjárványt kellett eredményesen kezelni, most pedig az orosz–ukrán konfliktus okoz komoly kihívást. A kormány struktúráján egyértelműen látszik, hogy a gazdaságon van a súlypont, a tizenegy minisztériumból hat a gazdaság működését segítő tárca. Jól látszik, hogy egy szolgáltató és fejlesztő állam áll a központban.”

Kiszelly Zoltán emlékeztetett, hogy a 2010 óta eltelt, válságokkal teli időszak hazai eredményei azt mutatják, a neoliberális és globalista mainstream sokkterápiájával szemben a patrióta gazdaságpolitika és a családbarát kormányzás működőképes. Az Európai Unió azonban a zöldfordulatot úgy képzelik, hogy harmadára csökkenjen a fogyasztás, ami nem csupán az energiafelhasználás területén, de a mindennapi szokásokat is átalakítaná, például hogy hetente csak egyszer együnk húst.

„A kormányalakítás közben a baloldalon egyre jobban elmélyül a marakodás, a pártok közötti harc már a 2024-es európai parlamenti választásra való előkészület jegyé­ben zajlik” – jelentette ki az elemző, aki úgy látja, Gyurcsány Ferenc ismét karmesterként lépett fel, amikor a hét elején odaszólt, hogy törvénytelen a kormány. A DK-elnök mond egy hangzatos kijelentést, hogy úgy jelenjen meg, mint a kormány és Orbán Viktor leg­ádázabb ellensége.

Gyurcsány terve, hogy azt az ötszázezer szavazót, akit ők megtudnak szólítani, a radikális odamondogatással meg tudják tartani. A politológus szerint miután Jakab Pétert újraválasztották a Jobbik elnökének, a párt már nem jelent konkurenciát a DK-nak, hiszen ugyanazokért a szavazókért vetélkedik a két párt, és a türelmetlen, radikális szavazókat Gyurcsány szólítja meg jobban, ezzel pedig a 2024-es EP-választáson ismét a legerősebb ellenzéki párt lehet a DK, ahogy 2019-ben is történt. Ezt igyekeznek majd átalakítani polgármesteri és főpolgármesteri helyekre, és így akarnak a 2026-os parlamenti választásnak nekifutni.

„A pártalapítást tervező Márki-Zay Péter, aki pontosan ugyanazt a szöveget mondja fel, mint Frans Timmermans, Brüsszel támogatásában reménykedhet” – mondta Kiszelly Zoltán arról, hogy a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje újabb hajmeresztő kijelentést tett. Amikor arról beszélt, hogy a magyaroknak a fürdővízzel kellene leöblíteniük a vécét. „Márki-Zay az ellenzékváltás ígéretével az előválasztáson meg tudott szólítani több mint kétszázezer embert, és ennyi szavazó az EP-választáson már biztos öt százalékot jelentene, ami az EP-mandátumot biztosítana neki, márpedig a Néppárt nagyon szeretne Magyarországról egy kormánykritikus pártot a soraiban tudni. Márki-Zay tanácsadói az előválasztás utánra kérték a lendület fenntartását, ám úgy tűnik ő a bukás után tartja fenn a lendületet.”

Az elemző szerint az ellenzéki összefogás már csak a kettős mérce esetén működik, míg korábban Vadai Ágnes a nők elleni erőszakkal szembeni tiltakozás jegyében össze is festette magát, addig a Jobbiknál kiderült szexuális erőszak ügyének esetében mélyen hallgat valamennyi baloldali párt.

Kiszelly Zoltán végezetül kitért a Budapesten rendezett CPAC-találkozóra, amely szerinte egyértelműen cáfolja, hogy Orbán Viktor elszigetelt lenne, hiszen Európában elsőként Magyarországon rendezték meg ezt a fontos republikánus rendezvényt, ami a novemberi időközi választáson érhet be, amiután Trump vagy egy új Trump révén a szuverenista politika visszatérése előtérbe kerülhet.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások