Új lendületet vett márciusban a keresetek emelkedése


Dr. Regős Gábor Makrogazdasági Üzletágvezető, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 200 forint volt, a kedvezmények nélküli összeg pedig 340 100 forint. 

A bruttó és a nettó átlagkereset 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, a magas nem rendszeres keresetek – prémium, jutalom, különjuttatás –, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járultak hozzá. Márciusban

  • a rendszeres bruttó átlagkereset 459 700 forint volt, 15,5 százalékkal magasabb, mint egy éve.
  • A bruttó kereset mediánértéke 394 500 forintot ért el, 15 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke 273 700 forint volt, 16,5 százalékkal nőtt a tavaly márciusihoz viszonyítva.


​​​​​​​Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezető elemzője az adatokra reagálva kiemelte: 


Márciusban gyorsult az átlagkeresetek előző év azonos időszakához viszonyított növekedési üteme, ezen belül gyorsult a rendszeres keresetek emelkedésének üteme is.

Ebből az látható, hogy több vállalkozás a béremeléseket nem januárban hajtotta végre, hanem a későbbi hónapokban döntött. Érdekesség a nem rendszeres keresetek növekedése, ami arra utal, hogy egyre több munkáltató él a jutalmazás lehetőségével a munkavállalók megtartása érdekében. A mai adatból az is kiderül, hogy 


a keresetek emelkedése a magas infláció ellenére továbbra is meghaladja az infláció mértékét, vagyis a reálbér nő, ami serkenti a fogyasztást.

A keresetek év eleji növekedésében kiemelkedő volt a minimálbér és garantált bérminimum emelkedésének, illetve a járulékcsökkentésnek a szerepe, de emellett hajtotta a magasabb infláció és az egyre fokozódó munkaerőhiány is. A márciusban erősebbé váló béremelkedésnek inkább ez utóbbi két tényező lehet az oka – mutatott rá Regős Gábor. A szakértő szerint 


a következő hónapokban az átlagkereset növekedési üteme kismértékben tovább emelkedhet.

Bár a legtöbb cégnél márciusra vélhetően már lezajlottak az idei bértárgyalások, a növekvő infláció és munkaerőhiány ezt ott is kikényszerítheti majd, ahol eddig nem történt meg. Állami oldalon pedig szintén szükség van több ágazatban a béremelések folytatására a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében.

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderült, hogy 2021 azonos időszakához képest az idei év első három hónapjában

  • a rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 12,5 százalékkal 449 500 forintra,
  • a költségvetésben 14,6 százalékkal 431 900 forintra nőtt.
  • A legmagasabb bruttó átlagkereset az információ és kommunikáció területén érhető el, 810 ezer forint,
  • a legalacsonyabb bruttó átlagkereset pedig a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén jellemző, 308 ezer forint.
  • A reálkereset 11,8 százalékkal emelkedett a fogyasztói árak előző évhez képest mért, 8,2 százalékos növekedése mellett.

A várakozások szerint a magas infláció azoknál is bérrendezést kényszeríthet ki a következő hónapokban, akiknek az idei keresetét korábban még nem akarták emelni a munkáltatók.


Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások