A baloldal nem tud túllépni a Fidesz-ellenességen


Nincs érdemi vita és alternatíva a baloldalon, taktikájuk képlete továbbra is a Fidesz-ellenességen alapul – mutatott rá lapunk megkeresésére Palóc André. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője elmondta: már a baloldali összefogás kampányát is formai és taktikai viták határozták meg, a valódi problémák helyett – például, hogy melyik pártnak mi az álláspontja az energiaválságról, az olajembargóról vagy éppen az inflációról – már arról egyezkednek, hogy milyen felállásban induljanak a 2024-es európai parlamenti választáson.


„A baloldali összefogás az április 3-i országgyűlési választási kudarca ellenére sem változtatott a taktikáján"

Palóc André vezető elemző, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

– jelentette ki Palóc André.
A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője elmondta, az új Ország­gyűlés megalakulása során hamar világossá vált, hogy folytatódik a baloldali káosz, és a tartalmi kérdések helyett olyan technikai kérdések kerültek napirendre, mint hogy ki mikor van éppen az ülésteremben vagy vonul ki onnan, és melyik frakciónak hány bizottsági hely jut. Vagyis a baloldali pártok most sem a választókat érintő és őket érdeklő ügyekkel foglalkoznak – tette hozzá az elemző, aki arról is beszélt, hogy annak ellenére, hogy a szomszédban háború dúl, ami globális energiaválsághoz és ezáltal háborús inflációhoz vezetett, nincs érdemi mondanivaló a baloldalon.

– Többet lehetett az elmúlt időszakban hallani arról, hogy az ellenzéki pártok közül ki szeretne külön indulni a 2024-es európai parlamenti választáson, mint arról, hogy melyik pártnak mi az álláspontja az energiaválság, az olajembargó vagy éppen az infláció kapcsán – tette hozzá.


Palóc André felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a megalakulását követően azonnal hozzálátott a munkához, létrehozva a rezsi- és honvédelmi alapokat, ezek forrásként pedig bejelentette a különadókat. Egy ilyen helyzetben az ellenzéktől – amelyik saját elmondása szerint kormányzásra készült – az emberek joggal várhatták volna, hogy valós javaslatokkal álljon elő a helyzetre vonatkozóan.

A baloldal 12 évnyi, folyamatos politikai kudarcának be kellett volna bizonyítania nekik: a kormányzati lépések egysíkú és folyamatos tagadása intellektuálisan és politikailag is elégtelen. A baloldal politikai taktikájának képlete még mindig a Fidesz-ellenességen alapul.

Nincs érdemi vita, nem vázoltak föl alternatívákat, és azt sem veszik figyelembe, hogy az emberek 84 százaléka ért egyet például azzal, hogy azoktól a vállalatoktól, amelyek háborús helyzetben haszonra, profitra tesznek szert, elvárható, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez – magyarázta az elemző.

Mindezek ellenére az ellenzéki oldalon a folyamatok nem álltak meg, sorra lehetett olvasni az elmúlt időszakban Márki-Zay Péter újabb pártalapítási ambícióiról, a Jobbikon belüli botrányokról, a volt miniszterelnök-jelölt és a baloldali pártok kampánypénzek körüli vitájáról – hívta fel a figyelmet Palóc. Amíg a baloldali pártok Márki-Zay Péterre hárítják a választási kudarc felelősségét, addig egyre több minden derül ki az ellenzéki kampány belső folyamatairól és azokról a konfliktusokról, amelyek a pártok és politikusaik között folyamatosak voltak.

Formai és taktikai viták határozták meg az ellenzéki összefogás kampányának mindennapjait: vita a kiadványok színeiről, a nyilak dőlésszögéről, a vereség után pedig arról, hogy most éppen túl sok vagy túl kevés ellenzéki párt van-e. Az elemző futballhasonlattal élve úgy fogalmazott,


„olyan ez, mintha úgy akarna valaki csapatot alakítani, hogy először a mezeket veszi meg. Pedig mindenki tudja, hogy egy jó csapathoz először egy jó kapus kell"

– szögezte le.

Palóc André végezetül elmondta, a baloldal összetévesztette a straté­giát a taktikával. Ahelyett, hogy felvázolta volna, milyen Magyarországot képzel el, csak arról beszélt, hogy mit nem szeretne. – Futballnyelven szólva: fejben bennmaradtak az öltözőben, nem tudták a saját játékukat játszani – tette hozzá.


Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások