Júniusban átlagosan 21 ezer forintot takaríthatnak meg a magyar háztartások a benzinárstoppal


A magyar kormány 2021 novemberében a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forint/liter szinten maximalizálta, mely intézkedését több lépcsőben, július 1-ig meghosszabbította. Tekintettel arra, hogy az európai országokban drasztikusan emelkedik az üzemanyag ára, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok – a gépkocsihasználat gyakoriságát figyelembe véve – mekkora megtakarításra tehettek szert a kormányzati üzemanyagárstop révén.

Több tízezer forint maradhat a magyar családoknál

Kiindulópontként fontos rögzíteni, hogy a hatósági ársapka nélkül a lakosság literenként 480 forint helyett 768 forintért vásárolhatna benzint, illetve 751 forintért gázolajat.[1] A világpiaci árak érvényesülése esetén júniusban a magyar autósoknak – a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva – átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért.[2] Érdekesség, hogy jelenleg hazánkban összesen 2,4 millió háztartás használ gépkocsit, így az említett megtakarítások körülbelül 5,5 millió embert érintenek.

A benzinárstop létfontosságú segítség az ingázóknak

Az üzemanyagárstop révén elérhető megtakarítás – a gépjárműhasználat gyakoriságának függvényében – különböző mértékű az egyes háztartásoknál. Az egy háztartásra eső havi átlagos üzemanyag-fogyasztás alapján megkülönböztethetjük:

  • a gépkocsit alkalmanként használók (havonta kevesebb mint egyszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 17 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépjárműhasználók 20 százalékát teszik ki),
  • a gépkocsit átlagosan használók (havonta egyszer tankolnak, havonta átlagosan 48 liter üzemanyagot fogyasztanak[3], az autóval közlekedők 40 százalékát teszik ki),
  • a gépkocsit gyakrabban használók (havonta több mint egyszer, de kevesebb mint kétszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 88 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépkocsihasználók 20 százaléka sorolható ebbe a csoportba), valamint
  • a gépkocsit intenzíven használók (havonta több mint kétszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 182 liter üzemanyagot fogyasztanak, a gépjárműhasználók 20 százaléka sorolható ebbe a kategóriába) csoportját.

Miközben az autót csak alkalmanként használók átlagosan havi 4800 forintot takaríthatnak meg, addig


a gépkocsit átlagos mértékben használók – akik havonta egyszer teletankolják az autót – a benzinárstop következményeként átlagosan havi 13 ezer forintot spórolhatnak.
1

Az autót ennél gyakrabban használók körében (havonta körülbelül két teletankolás) átlagosan havonta 24 ezer forint takarítható meg a benzin és a gázolaj ára felső határának rögzítése révén. Az átlagosnál gyakoribb gépjárműhasználat nem feltétlenül kényelmi szempontokat szolgál, valamint nem kizárólag a jómódúakra jellemző.


Az ingázó munkavállalók esetében a fokozottabb autóhasználat egyenes következménye a munkavégzési kötelezettségek teljesítésének, így a közlekedők ezen csoportja számára különösen fontos az üzemanyagárak mérsékelt szintjének fenntartása.

Ezt a tényt figyelembe véve a gépkocsit intenzíven használók (havonta több mint két teletankolás) átlagosan havi szinten 50 ezer forintot takaríthatnak meg a kormányzat intézkedésének köszönhetően. 

Hivatkozások

[1] Az üzemanyagárakat a Holtankoljak.hu (https://holtankoljak.hu/uzemanyag_arvaltozasok#1348) június 3-i piaci átlagáraiból számoltuk (95-ös benzin: 767,9 Ft/L; gázolaj 750,9 Ft/L).

[2] A háztartások fogyasztási adatait a Központi Statisztikai Hivatal legutolsó elérhető, 2019-es Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétele alapján végeztük.

[3] Az elemzés során ezt a mennyiséget tekintettük egy teletankolás mértékének.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások