Értékes győzelem Brüsszelben


A magyar miniszterelnök volt az egyetlen európai kormányfő, aki nyíltan és következetesen képviselte hazája érdekeit az olajembargó ügyében, noha a sikerből több más ország is profitál.

Az Oroszországgal szembeni szankciók ügye már jócskán túlmegy az észszerűség határán, ami végső soron az európai polgárok megélhetését sodorja veszélybe.

Bertha László vezető elemző, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Napok óta Orbán Viktor győzelmétől hangos a világsajtó. A magyar miniszterelnök betartotta ígéretét, miszerint április 3. után is mindent elkövet annak érdekében, hogy megvédje a rezsicsökkentést és a magyar családok megélhetését, amelynek kulcsfontosságú eleme, hogy a háború dacára is biztosított legyen az olcsó orosz gáz- és kőolajszállítás Magyarország irányába. Az orosz energiaszektort érintő szankciók ugyanis többet ártanak az Európai Unió tagállamainak, mint magának Oroszországnak, amit a tőzsdei folyamatok is bizonyítottak az elmúlt hónapokban. A brüsszeli döntéshozók irracionálisak és rövidlátóak, amelynek kárát az európai emberek szenvedik el. Ebbe nekünk, magyaroknak továbbra sem szabad beletörődnünk, hiszen mások elhibázott döntései az elmúlt tizenkét év közös eredményeit semmisítenék meg.

Az európai helyzet jelenleg ugyanis úgy fest, hogy egy olyan gödörben vagyunk, amelyben egyesek a kijutás helyett azon munkálkodnak, hogy még mélyebbre ássák magukat. Az igazi probléma azonban az, hogy még azt is nehezen tűrik, ha valaki úgy dönt, inkább kimászna ebből a gödörből. Az európai embereknek még fellélegezni sem volt idejük a koronavírus okozta világjárvány pusztításából, máris egy újabb, még súlyosabbnak ígérkező válság kapujában találták magukat. A rohamosan növekvő energiaárak és az annak következményeként jelentkező infláció már a Nyugat-Európában élő polgárok jólétét is veszélyezteti. Azon jogos igényünk, hogy ismét normális életet éljünk, és visszatérjünk a járványt megelőző életszínvonalhoz, kivitelezhetetlen abban az esetben, ha folyamatosan mások érdekeit helyezzük a sajátunk elé.

Európa legtöbb vezetője ma mégis így cselekszik. A háború árát valójában nem Oroszországgal, hanem saját polgáraikkal fizettetik meg. Olcsó energia nélkül azonban elképzelhetetlen az ipar és a gazdaság talpra állása, valamint az emberek kiszámítható és stabil egzisztenciális helyzete.

Megfizethető energia nélkül fenntarthatatlanná válna a magyar rezsicsökkentés, a benzinárstop és a gazdasági növekedés is, amely magával vonz rengeteg jóléti intézkedést, így például a gyermeket nevelő családok, a fiatalok és a nyugdíjasok támogatását is. Ezért volt rendkívül fontos győzelem az, amit Orbán Viktor elért az olajembargó ügyében. Magyarország mentességet élvez, így továbbra is 480 forintos áron tankolhatnak a magyarok, és nem kell eurómilliárdokat költenünk arra, hogy egyik napról a másikra átálljunk egy olyan alternatívára, amelynek befektetési költségei sohasem térülnének meg.

Magyarország győzött, de továbbra sem dőlhetünk hátra. Az orosz energiaszektort érintő szankciók kapcsán további ütközet várható a gázszállítások ügyében is. A szankciók kérdését pedig minden esetben nemzeti érdekek alapján kell szemügyre venni. Ha megmarad az olcsó energia, továbbra is a magyar fogyasztók fogják – vásárlóerő-paritáson mérve is – a legkedvezőbb rezsidíjakat fizetni egész Európában. Orbán Viktor nemzeti érdekek mentén, hosszú távon és következményekben gondolkodik. Ez az egyetlen helyes és járható út ahhoz, hogy megvédjük a magyar emberek megélhetését és a gazdaság teljesítményét.

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások