Kommentár: Meglepetésszerű lehet a vállalati profit


A rendkívüli adók esetében nem minden esetben ismerjük még a pontos kulcsokat, illetve az adók kiszámításának a módját, de - ha a hazai viszonyokat nézzük – vélhetően nagyságrendi eltérés a kormányzati várakozásokhoz képest nem lesz.

Dr. Regős Gábor - üzletágvezető, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

   Egy adott vállalat számára az általa realizálható profit mértéke függ a vállalat piaci helyzetétől, a piaci verseny intenzitásától, a termék innovációs tartalmától, valamint az értékesítés volumenétől is. Az ilyen módon számított profit előre tervezhető, azonban számos külső tényező befolyásolhatja, amelynek hatására a vállalati profit egyes időszakokban a vállalat menedzsmentjének és tulajdonosainak várakozásaival ellentétben jóval magasabb is lehet.

   Ez jellemzően olyan külső sokk hatására történik, ami ellen a vállalat nem készült fel, jelen esetben ilyen a háború. Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője lapunk megkeresésére elmondta, nem minden esetben ismerjük még a pontos kulcsokat, illetve az adók kiszámításának a módját, de – ha a hazai viszonyokat nézzük – vélhetően nagyságrendi eltérés a kormányzati várakozásokhoz képest nem lesz. Mivel az adók egy része függ a forgalomtól, ezért a vállalatoknál ez, a bankoknál pedig a díj- és kamateredmény befolyásolja az adóbevételt, így például a betéti kamatok növelése csökkenthetné az adóalapot.

   A szakértő rámutatott, a megfizetés hajlandósága nem lehet kérdés, egy adót be kell fizetni. Természetesen előfordulhat, hogy lesznek cégek, amelyek az Európai Bírósághoz fordulnak, erre korábban is láttunk példát, azonban például a kiskereskedelmi különadónál vagy a reklámadónál az ezzel kapcsolatos pert a magyar állam megnyerte – emlékeztetett. Az áthárítás és az infláció esetében természetesen a kormányzatnak figyelnie kell arra, hogy az minél kisebb mértékű legyen. Teljes mértékben nem tudják áthárítani az extraprofitadót egyik esetben sem, ezt a korábbi támadások sora is alátámasztja, hiszen nem támadnák az adót az érintettek, ha az áthárítható lenne.

   Ugyanakkor az áthárítás mértéke az egyes adók esetében eltérő lehet. Míg a Mol a benzin ársapkája miatt nem tudja áthárítani az adót, addig a bankoknál a rendkívüli nyereség jelentős részben abból keletkezett, hogy a hitelkamatok növekedését nem követte a betéti kamatok emelkedése, tehát itt az áthárítás végső soron már megtörtént, ez kerül elvonásra, emiatt érdemi kamatemelkedést nem várunk a hiteleknél.

   A kiskereskedelemben egy forgalmi típusú adóról beszélünk, itt reális veszély lehet a részbeni áthárítás. Áthárításra lehet számítani a chipsadó- és a jövedékiadó-emelésnél, ahol az egészségre káros termékek adómértéke növekszik meg. Nemzetközi szinten is van és volt is példa az extraprofitot részben elvonó adóra, ugyanakkor a most bevezetésre kerülő adó ezeknél jóval kiterjedtebb, több ágazatot érintő – hívta fel a figyelmet Regős Gábor.

   Ilyen adó terhelte a két világháború alatt az Egyesült Államokban a hadiipart vagy éppen a hetvenes évek olajválsága alatt az olajipari vállalatokat. Napjainkban leginkább az energetikai cégekre vetnek ki hasonló jellegű különadókat. Ez történt Romániában, Olaszországban és Spanyolországban, illetve fog történni az Egyesült Királyságban, de már Szlovákiában is szóba került, hogy a viszonylag olcsón beszerzett olajra adót vetnének ki.

   Az extraprofitadó az elmúlt időszakban már az Európai Bizottság kommunikációjában is megjelent. A támadások oka alapvetően anyagi: az érintett vállalkozások a legtöbb esetben külföldi tulajdonban vannak, multinacionális cégek, így a tulajdonosi kör, illetve a kapcsolódó ország érthető módon tiltakozik.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások