Ha a bukott Jakab Péter frakcióvezető tud maradni, a Jobbik megszűnik


A Jobbik arculatát vélhetően a párt harmad-, illetve negyedvonalbeli politikusai fogják a jövőben meghatározni, a megtépázott, egykori jobboldali erő azonban a személyi és anyagi erőforrások, az infrastruktúra, és a politikai stratégiai képességek szempontjából sem tudja felvenni a versenyt Gyurcsány Ferenc pártjával – mondta Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban. Erdős szerint Jakab Péter pártelnököt de facto megbuktató belső hatalmi csoportosulás ráérzett Jakab helyzetének sérülékenységére és tarthatatlanságára. Hozzátette: a Jobbik gyengüléséből a baloldalon ismét a DK húzza a legnagyobb politikai hasznot.

Erdős Gergely, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány belpolitikai elemzője

Erdős Gergely, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány belpolitikai elemzője

Mi az oka, hogy Jakab Péter ekkorát bukott?

A hatpárti baloldali szövetség tagjává vált Jobbik az előző országgyűlési ciklushoz képest jelentős pozíciókat veszített: kisebb országgyűlési képviselőcsoport, kevesebb állami támogatás, szerényebb létszámú háttérapparátus. E körülmények önmagukban válsághelyzetet eredményeztek a pártban, amelyet tovább fokozott a nemi erőszak kísérletével kapcsolatos jobbikos botrány.


A pártelnököt de facto megbuktató belső hatalmi csoportosulás ráérzett jakab helyzetének sérülékenységére és tarthatatlanságára.

A Jobbik-szavazók felháborodásuknak adtak hangot, és azt javasolják, hogy Jakab mielőbb távozzon a frakcióvezetői székből is. Megteszi ezt Jakab Péter, vagy marad, amíg csak lehet?


Paradox módon a jobbik az egykori legnagyobb riválisa, az SZDSZ sorsára juthat.

Fontos felidézni, hogy az egykori liberális párt 2009-ben „kétfejűvé" vált: a korábban ismeretlen, de elnöki pozícióba kerülő Retkes Attila és stábja képezte az egyik hatalmi centrumot, míg a másikat a Kóka János által vezetett országgyűlési frakció, a két belső tömb azonban képtelen volt az együttműködésre. Amennyiben Jakab Péter képes lesz hosszú távon megőrizni a frakcióvezetői pozícióját, mellyel párhuzamosan egy vele szemben kritikus politikus kerül a pártelnöki székbe, azzal


A belső konfliktus hosszas és látványos eszkalálódása várható.

Lényeges kiemelni továbbá, hogy a pártvezetés és a frakció tevékenységének össze nem hangolt működése egyben a Jobbik pártszerű működésének végét is jelentené, hiszen az országgyűlési képviselőcsoport alapvető feladata a párt által követett irányvonal artikulálása lenne.

Mi várhat a Jobbikra a jövőben?

A Jobbik 2018 óta egyértelműen leszállóágban van, politikai életciklusa csúcspontját már évekkel ezelőtt elhagyta. A párt csapdahelyzetbe került: a politikai jobboldalra nincs visszaút (egy újabb fordulatot hitelesen már a legelkötelezettebb választóinak is aligha tudna „eladni"), a baloldalon pedig minden korábbinál erőteljesebb DK-dominancia van kialakulóban. A Jobbikon belül pont Jakab Péter közeledett a DK-hoz, például a baloldali előválasztáson a jelöltek kölcsönös visszalépése által. Mivel mindkét radikális párt azonos szavazókért versenyez,


A jobbik gyengüléséből a baloldalon ismét a dk húzza a legnagyobb politikai hasznot.

A Jobbik arculatát vélhetően a párt harmad-, illetve negyedvonalbeli politikusai fogják a jövőben meghatározni, a megtépázott, egykori jobboldali erő azonban a személyi és anyagi erőforrások, az infrastruktúra, és a politikai stratégiai képességek szempontjából sem tudja felvenni a versenyt Gyurcsány Ferenc pártjával.

Forrás: Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások