Bizonytalanságot okoz a háborús infláció az unióban


Az orosz–ukrán háború több fronton is hat az inflációs folyamatokra, nemcsak Magyarországon, hanem az egész unióban. A leglátványosabb az energiaárak emelkedése, ami nem kizárólag a háború következménye: már a tavalyi év végén is drasztikusan nőttek az árak, mely a kereslet-kínálati egyensúlytalanságokra vezethető vissza. Ezt tetézte a háború kitörése – mondta lapunk megkeresésére Molnár Dániel.

Molnár Dániel makrogazdasági elemző, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

    Az energiaárakat most leginkább az uniós szankciókkal kapcsolatos bizonytalanság és várakozások befolyásolják. Az orosz energiatermékek embargója azt eredményezné, hogy a többi országból származó földgáz, illetve kőolaj iránti kereslet megnövekedne, ami pedig a kínálati korlátok mellett felhajtja az árakat – magyarázta a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője. Elmondása szerint ezek a jövőbeli piaci várakozások tükröződnek vissza a mostani árakban. Kifejtette: „Ha tudjuk, hogy valamit a jövőben drágábban tudunk értékesíteni, azért most sem fogunk sokkal alacsonyabb árat elkérni. Az energia, illetve az üzemanyag pedig az egyik legfontosabb alapanyag a gazdaságban, amely költségtételként szinte minden termék és szolgáltatás árába beépül, így felhajtja az inflációt.”

    A probléma másik oldala, hogy jelenleg a bizottság sem tudja elérni a célját. Az uniós tagországok továbbra is vásárolják az orosz energiahordozókat, ami a magasabb árak miatt hatalmas bevételt eredményez az orosz költségvetésben – tette hozzá a szakértő. Nyomatékosította, hogy az embargó csak akkor jelentene megoldást, ha biztosítani lehetne, hogy Oroszország máshol se tudja eladni a kőolajat és a földgázt. Az olyan nagy fogyasztók, mint Kína vagy India azonban nem kívánnak részt venni a szankciókban, számukra az olcsóbb orosz olaj beszerzése jelenleg versenyelőnyt is jelent.

   Molnár Dániel szerint a forintra gyakorolt hatások közül is elsősorban a háborús bizonytalanságot kell kiemelni, mivel válsághelyzetben a befektetői kockázatvállalás csökkenése sokszor a feltörekvő piaci devizák gyengülésében csapódik le. Mint kiderült: ezt a helyzetet fokozzák olyan egyedi tényezők is, mint a háború földrajzi közelsége, Magyarország jelentős kitettsége az orosz energiahordozóknak, az uniós forrásokkal kapcsolatos viták, valamint a bejelentett különadók, melyeket a befektetők negatívan értékelnek. A gyenge árfolyam az export növekedését érdemben nem tudja támogatni, az iparban több ágazat is jelentős alapanyaghiánnyal szembesül (pl. járműgyártás), illetve a külső kereslet sem erőteljes.

   Hozzátette: a behozatalt ellenben drágítja, ami például az eleve drága importált energiahordozók esetében tovább erősíti az inflációs folyamatokat.

   A lapunk által megkérdezett elemző említette a háborús infláció élelmiszerárakra gyakorolt hatását is. Ukrajna jelentős gabonaexportőr, így a tengeri blokád miatti kiesése a világpiacról felhajtja az árakat. Ennek következtében a belföldi árak is megnövekednek. Az árakat mindemellett felfelé hajtja a földgáz felhasználásával előállított műtrágya drágulása is, illetve a szállítási költségek növekedése a magasabb üzemanyagárak miatt – mutatott rá. Ez a folyamat szintén nem magyar sajátosság, a legtöbb uniós országban az energia- és üzemanyagár mellett ez a termékkör húzza felfelé az inflációt – összegezte a Századvég Konjunktúrakutató makrogazda­sági elemzője.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások