A hatósági árak jelentősen fékezik a pénzromlást


A háború kedvezőtlenül hat az inflációra

A gáz ára a jelenlegi háromszorosa lenne, az üzemanyagért pedig másfélszer ennyit kellene fizetnünk, ami tovább rontaná az inflációs mutatót. Élelmiszerválságtól nem kell tartani, mivel Magyarország a leginkább érintett élelmiszerek terén önellátó.

Dr. Regős Gábor - üzletágvezető, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

Nehéz pontos becslést mondani, de ha csak azzal számolunk, hogy az üzemanyag ára a mostaninak a másfélszerese lenne, vagy hogy a vezetékes gáz ára a háromszorosára nőne, akkor csaknem hét százalékponttal magasabb inflációnál járnánk, azaz a pénzromlás érdemben még a mostaninál is magasabb lenne – válaszolta lapunk megkeresésre Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Hozzátette azt is, az árstopok közül a néhány alapvető élelmiszerre kivetett árplafon relatíve a legkisebb jelentőségű, talán ez vezethető ki először. Az üzemanyagok árstopja fenntartható addig, amíg érkezik Oroszországból az olaj – mutatott rá. A háztartási energia, azon belül is különösen a gáz árának már költségesebb a fenntartása, de egyértelműen látható, hogy ezt a kormányzat prioritásként kezeli, ezért ez várhatóan fennmarad – vélekedett.

Ami a hazai fizetőeszköz árfolyamát illeti, a szakértő szerint alapesetben a gyenge forintárfolyam segíti az exportot, most viszont ez a hatás elhanyagolható. Ugyanis jelenleg nem azért nem exportál többet a járműgyártás, mert túl erős a forint, hanem alkatrészhiány lépett fel, mivel szakadoznak az ellátási láncok. Hátrány a magasabb infláció, illetve az importáló vállalkozások nehezebb helyzete is – mutatott rá. Magyarország a leginkább kérdéses élelmiszerekből önellátó, ezért idehaza átfogó élelmiszerhiánytól nem kell tartani, bár az egyértelmű, hogy az árak magasabbak lesznek – hívta fel a figyelmet Regős Gábor.

A magyar kormány az, aki nem a háborúról és a szankciókról, hanem a békéről beszél, a háború gazdasági hatásai viszont hozzánk is begyűrűztek – írta közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az üzemanyagár-stopnak köszönhetően Európában a magyarok fizetik az egyik legalacsonyabb árat a benzinért és a gázolajért – hangsúlyozta, majd hozzátette: rezsicsökkentés nélkül egy átlagos magyar háztartás kilencezer forintos villamosenergia-kiadása 30 ezer forintra, míg a 13 ezer forintos földgázszámlája 71 ezer forintra nőne.

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások