Kiemelte: a magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat, ezért egy  emelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne. Hangsúlyozta: „ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk”.

A jelenlegi probléma gyökere a nagy technológiai cégek adópolitikája, akik esetében a tényleges tevékenység helyszínét, ellentétben például egy gyártóvállalattal, nehéz meghatározni. Ezt ők ki is használják, és székhelyüket olyan országokba jelentik be, ahol a nyereség adózása minimális (adóparadicsomok). Ez pedig problémát jelent, mivel így azon országok, ahol a tényleges tevékenység folyik, adóbevételtől esnek el. A megoldást a globálisan egységes szabályozás jelentené úgy az adózás mértékét, mint a tevékenység helyszínének meghatározását illetően –mondta lapunk megkeresésére Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazda­sági elemzője.

Elmondása szerint az ötlet kiegészült később egy minden vállalatra vonatkozó, egységes társasági minimumadó bevezetésével. Ezáltal megszűnne az ösztönzés a vállalatok számára az agresszív adótervezésre, és már nem lenne racionális más országba vinniük a profitot, ami növelné az adóbevételeket.

A javaslat kapcsán két tábor alakult ki: akik támogatják – ők jellemzően elszenvedői ennek a gyakorlatnak –, illetve akik ellenzik – az adóparadicsomok, illetve az alacsony kulcsot alkalmazók, akik így elvesztenék tőkevonzó képességüket – magyarázta a szakértő.

Molnár Dániel szerint látható, hogy csak akkor lehet sikeres a megoldás, ha minden ország részt vesz benne, és megszűnnek az adóparadicsomok. A helyzet most annyiban változott, hogy a globális megállapodás kidolgozása nem a terveknek megfelelően halad, ami miatt az egységes szabályozás tervezett 2023 eleji bevezetése várhatóan csúszik.

Kiemelte: ebben a helyzetben jött az Európai Parlament jóváhagyása a globális minimális társaságiadó-kulcsra vonatkozó irányelvről. Ennek értelmében az unió tagállamaiban 2023-tól bevezetnék az egységes, tizenöt százalékos társaságiadó-kulcsot. A szakértő beszélt még arról is, hogy ugyanakkor a globális megállapodás hiányában ez az uniós versenyképesség romlását idézné elő, mivel az egyoldalúan megemelt adókulcsok miatt a vállalatoknak megérné a profitjukat olyan országban kimutatni, amely nem része a megállapodásnak, és talán később sem csatlakozik hozzá.

Forrás: Magyar Hírlap