V. Naszályi foglalhatja el Szabó Tímea helyét


A Magyar Nemzet értesülései szerint a főváros I. kerületének polgármestere indul a Párbeszéd női társelnöki posztjáért. Kiszelly Zoltán politológus szerint a társelnöki rendszer Magyarországon önmagában kevésnek bizonyult ahhoz, hogy egy párt erre építse a népszerűségét, de V. Naszályi Márta helyben hasznot húzhat a pozíció megszerzéséből.

Kép

Kiszelly Zoltán igazgató, Politikai Elemzések Központja, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

V. Naszályi Márta is indulhat a Párbeszéd társelnöki posztjáért – értesült a Magyar Nemzet több forrásból is a budapesti első kerület polgármesterének környezetéből. Lapunk megkereste ez ügyben a mikropárt politikusát, aki 


nem erősítette meg, de nem is cáfolta információnkat.

Csak annyit közölt, kellő időben fogja tájékoztatni a közvéleményt döntéséről. 

– Amennyiben V. Naszályi Mártát valóban társelnöknek választják, az azt is jelentené, hogy bekerülne Gyurcsány Ferenc „Elnökök” Signal-csoportjába, rendszeresen részt vehetne a baloldali pártok vezetőinek egyeztetésein, ami komoly előnyökkel járna számára. Például abban az esetben, ha lesz helyi szinten is előválasztás az önkormányzati választások előtt, 


„V. Naszályi könnyebben kialkudhatná ellenfelei visszaléptetését, hogy újra ő indulhasson a budavári polgármesteri székért”

– vélekedett Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. 

Mint ismert, a választási kampány alatt a baloldali pártok elnökei egy, a Signal alkalmazásban létrehozott csoportbeszélgetésben rendszeresen egyeztettek. Ebből tette ki Gyurcsány Ferenc Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet a választási kudarcuk másnapján. 


Kiszelly Zoltán megjegyezte: az egy férfi, egy nő társelnöki rendszer Magyarországon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

– A progresszív pártok ugyan tudják ilyen módon demonstrálni, hogy érzékenyek a nemi kiegyensúlyozottságra, valamint azt, hogy nyitottak a nemi kvóták bevezetésére, ezek a haladó baloldali szempontok azonban csak a szavazóknak egy szűk rétegét érdeklik. Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd hiába vezetett be társelnöki rendszert, mindhármuk népszerűsége nagyon alacsony, a parlamentbe valószínűleg egyik formáció sem jutna be egyedül – magyarázta az elemző. 

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője a napokban az ATV-ben azt nyilatkozta: 


a párt tisztújítása j­úliusban lesz.

V. Naszályi indulása azért sem lenne meglepő, mert lapértesülések szerint az eddigi női társelnök, Szabó Tímea nem akar újra a párt vezetője lenni. Szabó ezt egy zárt párbeszédes Facebook-csoportban jelentette be még tavasszal, döntését a választási kudarccal indokolta. 

Karácsony Gergely már ezt megelőzően nyilvánosan egyértelművé tette, hogy a tisztújításon nem célozza meg újra a társelnöki posztot, maga helyett pedig Tordai Bencét ajánlotta a pozícióra. Igaz, Budapest főpolgármestere egyszer már megígérte, hogy nem lesz pártvezető. A 2019-es önkormányzati választások előtt még arról beszélt, győzelme esetén lemond a Párbeszéd társelnöki tisztségéről, végül mégis újra a mikropárt vezetőjévé választották.

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások