– magyarázta.

Az alkotmányjogász a baloldal által megfogalmazott aggályokkal kapcsolatban elmondta, egy új közjogi modell bevezetése sokszor érint közjogi pozíció­kat fejlett jogállamokban is. Emellett az alkotmányos berendezkedésünkben az ügyvivő státus is ismert, és nemzetközi közjogi példák által is elfogadott átmeneti jogállást jelent. – Sőt olyanra is volt példa, hogy intézményi modellváltást követően a vezetőnek a mandátuma lejárta előtt távoznia kellett – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni azt, amit a javaslatot benyújtó Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető korábban, egy háttérbeszélgetésen közölt: a 2019-ben megválasztott polgármesterek kitöltenék az ötéves ciklusukat 2024 októberéig, a megválasztottak pedig csak azt követően lépnének hivatalba.

Ifj. Lomnici emlékeztetett, friss tapasztalataink vannak arról, hogy a hazai balliberális oldal döntéshozói még a magyar emberek érdekében sem képesek kompromisszumos politikára. – Így volt ez az elmúlt évek válságai esetében, és ez történik most, az orosz–ukrán háború során bevezetett, létfontosságú intézkedésekkel összefüggésben is – magyarázta.

Úgy véli: jelen helyzetben, amikor Magyarországnak meg kell küzdenie a háborús infláció és a háborús gazdasági válság drasztikus következményeivel, a baloldalnak is fontos lenne felismernie, hogy spórolni kell a költségvetési forrásokkal. – Az ellenzék viszont annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet a választási együttműködés tarthatatlanságáról és az ezzel összefüggő súlyos belső konfliktusokról, várhatóan a jövőben is támadni fogja a mindenkori költségvetésnek a magyar embereknek könnyebbséget jelentő, nemzeti kormányzat által megvalósított vívmányait – tette hozzá.

Forrás: Magyar Nemzet