Egy átlagos, négytagú német háztartás energiaköltsége 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között mintegy egymillió forinttal nőtt, ami több mint 60 százalékos növekedésnek felel meg. Mindeközben a szankciók és az ellenséges külpolitikai lépések miatt Oroszország folyamatosan csökkenti az olaj- és gázszállítást Németország irányába, ami azzal fenyeget, hogy télen fűtés nélkül maradhat rengeteg német háztartás, valamint az üzemanyag-ellátásban is komoly problémák jelentkezhetnek. A német gazdasági miniszter ezért több ízben arra szólította fel a polgárokat, hogy autó helyett kerékpározzanak, a fűtési szezonban pedig csökkentsék a szobahőmérsékletet a korábban megszokotthoz képest.

A lakossági spórolás érdekében a német kormány már a nyár folyamán elindított egy kampányt, amelynek keretében „hasznos tanácsokkal” látják el az embereket, hogy miképpen lehet kevesebbet használni a szűkös és méregdrága energiaforrásokból. A Putyin és a klímaváltozás elleni harc jegyében közös cselekvést várnak el a németektől, mivel a fogyasztás mintegy 29 százalékáért felelnek a magánháztartások. Az Energiewechsel.de weboldalon található tájékoztató anyag szerint egy társasházban lévő háztartásnak évente körülbelül 320 eurót kellene megtakarítania az áramköltségen, míg a családi házban élőktől évi 410 eurós megtakarítást várnak el a célok teljesítése érdekében.

Megjegyzik azonban, hogy a legnagyobb megtakarítási lehetőség a fűtésben és a meleg vízben rejlik, épp ezért célszerű a megszokottnál alacsonyabb szobahőmérséklet, valamint a fürdés mellőzése, hiszen a zuhanyzással több vizet spórolhatnak meg. Mint írják, érdemes az étkezési és főzési szokásokon is változtatni, így jobb, ha kerülik a sütő előmelegítését, a főzéshez és a mosogatáshoz való túlzott vízmennyiség használatát.

A német kormány természetesen nemcsak a konyhában és a fürdőben, hanem a nappaliban és a hálószobában sem hagyja magára polgárait. Felhívásuk alapján érdemes a televíziót és a wifi-routert is áramtalanítani azon időszakokban, amikor nincsenek használatban – de az ideális nyilvánvalóan az lenne, ha inkább be sem kapcsolnák az elektromos készülékeket, hiszen ezekre átlagosan az energiafogyasztás 28 százaléka jut egy-egy háztartásban.

Az energiafordulat helyett a „fogyassz kevesebbet és fizess még többet” elv akár a német energiapolitika új mottója is lehetne, azonban ennél jóval patetikusabb a helyzet Putyinnak és a klímaváltozásnak köszönhetően. A cél ugyanis már-már évszázadok óta szentesíti az eszközt a németek szemében, hiszen ha arra van szükség Putyin legyőzéséhez, hogy a német polgárok feléljék a megtakarításaikat és közben még meg is fagyjanak a zuhany alatt, akkor bizony nem volt hiába az áldozat. Legalábbis a Zöldek szerint, mert számukra bizony jobb egy bosszankodó Putyin, mint egy boldog német.

Forrás: Magyar Nemzet