A tűzzel játszik Gyurcsány Ferenc


Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír, és így a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik – mondta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán arról, hogy a kata módosítása miatti tiltakozás ürügyén Gyurcsány Ferenc lázadást emleget, és a hatalom átvételére tesz ködös utalásokat. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt.

Gyurcsány Ferenc újabb lázadást vizionáló megnyilatkozása egy jogszabályok megtartására és megtartatására esküt tevő vezető ellenzéki politikushoz is méltatlan, súlyosan felelőtlen és bizonyos körülmények esetén bűncselekményre is bátoríthat – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője rámutatott:


az Emberi jogok európai egyezménye szerint a véleménynyilvánítás korlátját képezi egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság, a területi sértetlenség, a közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megelőzése.

Felbujtásnak is minősülhet


„Minden esetben azt kell megvizsgálni, hogy egy ilyen tartalmú megnyilatkozás alkalmas-e olyan tömegzavargás előidézésére, amely az Országgyűlést, az államfőt, a bíróságokat vagy éppen a kormányzatot alkotmányos jogkörében erőszakkal vagy ezzel fenyegetve akadályozza, amely esetben így megvalósul a lázadás bűncselekménye”

– idézte a Btk. vonatkozó passzusát az alkotmányjogász. Hozzátette: vizsgálható a későbbi ilyen cselekmények bekövetkezése és egy nagy nyilvánosság előtti felszólítás közötti ok-okozati összefüggés büntetőjogi szempontból, illetve utólag felbujtónak minősülhet az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír, és így a lázadást megvalósító tömegzavargás bekövetkezik. – Különösen azért fontos ez a kérdés, mert az elmúlt hetekben számos rendőrök elleni támadás és közérdekű üzem megzavarása történt ellenzéki politikusok aktív közreműködésével vagy támogatásával – zárta gondolatait ifj. Lomnici.

A teljes cikk olvasható: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások