Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben viszonylagos stagnálás figyelhető meg, a forgalom volumene 0,3 százalékkal mérséklődött, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem esetén 2,5 százalékos növekedés figyelhető meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 5,9 százalékkal bővült.

A naptárhatástól megtisztított kiskereskedelmi forgalom változása éves bázison növekedést mutat, ennek mértéke azonban 2022 márciusa óta hónapról hónapra csökken. Az előző hónaphoz viszonyítva a különböző textíliák, ruházati és lábbeli termékek esetén 11,7 százalékos, a különböző iparcikk jellegű vegyes termékek esetén 4 százalék, a számítástechnikai és egyéb iparcikkeknél 2,5 százalékos, míg az illatszereknél 2,3 százalékos forgalmi visszaesés tapasztalható.

A kiskereskedelem forgalmi növekedésének lassulását egyrészt a bázis növekedése okozza: egy évvel ezelőtt a harmadik hullám levonulásával, a vakcina széles körű elérhetőségével és ezáltal a korlátozások csökkentésével növekedni kezdett a fogyasztás, ami magasabb bázist eredményezett. Emellett az orosz–ukrán háború következményeként nagy dinamikával emelkedtek az élelmiszer- és az energiaárak. A háború következtében a folyamatosan gyorsuló infláció kihívás elé állítja a háztartásokat, rákényszeríti őket a fogyasztás racionalizálására. A lassulást tehát elsősorban e két tényező együttes hatása okozza.