Kommentár: Ipar és kereskedelmi szálláshelyek


Megjelentek a KSH legfrissebb adatai az ipari termelés volumenéről és a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról.

Ipar

Az ipari termelés volumene júniusban 1,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket a kibocsátás. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján a májusi értékhez képest 0,6 százalékos volt az emelkedés.

Az előző év azonos időszakához képest mért növekedés vélhetően a koronavírus–járvány harmadik hulláma miatt jelentkező alacsonyabb bázisnak is köszönhető. A legnagyobb súllyal bíró ágazatok bővülni tudtak 2021 júniusához képest: a járműgyártás és az elektronika területén kisebb, az élelmiszer, ital és dohánytermékek esetén nagyobb mértékben növekedett a termelés volumene. Azonban a KSH első becslése alapján a többi feldolgozóipari alág többsége esetén visszaesés volt tapasztalható. A havi szintű emelkedés nyomán már második hónapja folytatódik a(z) – ugyan kis mértékű – bővülése az ipari termelésnek. Ugyanakkor az orosz–ukrán háború elhúzódása, az ellátási láncok akadozása, az alapanyag- és munkaerőhiány továbbra sem kedveznek az ágazatnak, visszafogják annak növekedési ütemét. A már meglévő nemzetközi nehézségek mellett, a következő időszakokban az energia-, illetve az üzemanyagárak várható további emelkedése is hozzájárulhat a mérséklődéshez.

Kereskedelmi szálláshelyek

Júniusban 17,6 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma 2021 azonos időszakához képest. A hazai szállodákat, panziókat, kempingeket, üdülőháztelepeket, valamint közösségi szálláshelyeket 681 ezer hazai vendég vette igénybe, ez 30 százalékos emelkedés az előző évi adathoz képest. A külföldi vendégéjszakák száma több, mint három és félszeresére – 253,8 százalékkal – bővült.

Míg májusban 1,2 millió, addig júniusban már 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarok a kereskedelmi szálláshelyeken. A nagyobb mértékű emelkedés megfelel a várakozásoknak, hiszen a turisztikai főszezon júniusban veszi kezdetét. A hazai szálláshelyek forgalmának éves szintű bővülésére vélhetően az év eleji állami támogatások (25 év alattiak személyi jövedelemadó–mentessége, nagycsaládosok adóvisszatérítése), a Széchenyi Pihenőkártya zsebei közötti átjárási lehetőség, valamint a járványügyi korlátozások teljes megszűnése is pozitív hatással lehetett. A legnépszerűbb úti célok a Balaton, illetve a Budapest–Közép–Duna–vidék voltak. Júniusban 359 ezer külföldről érkezett vendég összesen 994 ezer vendégéjszakát töltött el hazánkban, ez 2021-hez képest közel négyszeres, illetve három és félszeres bővülést jelent. A külföldi vendégek által Magyarországon töltött éjszakák számára ösztönzően hathatott a koronavírus–járvány miatti nemzetközi utazási korlátozások megszűnése, továbbá a gyenge forint árfolyam is kedvez a külföldről érkezőknek, akik körében Budapest és a Közép–Duna–vidék volt a legnépszerűbb úti cél.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások