Mikor jöhet Magyarországra Donald Trump? Kiszelly Zoltán válaszol


Orbán Viktor jó kapcsolatot ápol Donald Trumppal, a volt amerikai elnök, viszonozva a magyar kormányfő egyesült államokbeli látogatását, akár még hazánkba is eljöhet. Kiszelly Zoltánt, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatóját kérdezte a Blikk.

Mit profitálhat Magyarország, illetve a kormányfő, Orbán Viktor a volt amerikai elnökhöz fűződő, már-már baráti kapcsolatából?

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója

- Novemberben az amerikai időközi választásokon a republikánusok, egyben a Trump-republikánusok megerősödése várható. Velük a Fidesz és Orbán Viktor is jó viszonyt tart fenn. A múlt hétvégi dallasi esemény, a CPAC, ahová a magyar miniszterelnököt is meghívták, az ő seregszemléjük volt. Bár Trump nem jelentette be az újraindulását, de az világosan kiderült, a szoros, jó kapcsolat Trumppal csak használhat a Fidesz és Orbán Viktor megítélésének, tekintélyének Amerikán és a Fehér Házon belül.

Határvédelem, genderideológia - Donald Trump pont olyan témákat feszegetett, mint amilyeneket napokkal korábban Orbán Viktor is említett.

- Ezek globális problémák. Az Egyesült Államok és az EU szeretné átalakítani a nyugati világot. Itt van például a klímaideológia, hogy fogyasszunk kevesebbet, vagy azt hangoztatják, hogy családra nincs már szükség. Ám Trump azt mondja, a liberális felfogással ellentétben a hagyományos értékekhez kell ragaszkodni, a magyar kormány pedig egyértelműen Trumpékkal van egy platformon. Úgy is mondhatnám, a hasonló kihívásokra a magyar ormányfő és az amerikai exelnök is hasonló válaszokat ad.
 

Van-e esély arra, hogy Magyarországra jöjjön Trump?

- Ha jövőre lesz Budapesten CPAC, mint ahogy idén tavasszal is volt, nem zárható ki. Persze nyilván függ a novemberi "félidős" választás eredményétől, de ha esetleg összekötik az utat azzal, hogy Szlovéniában meglátogatják harmadik felesége, Melania családját, esetleg egy olaszországi utazással, ahol Matteo Salvini barátja és szövetségese a volt amerikai elnöknek, akkor nagyon jó esély van rá.
 

Forrás: Blikk

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások