Brüsszeli sugallatra indíthatták a népszavazási kezdeményezést


Brüsszeli aggodalmak miatt vethette fel Ujhelyi István népszavazási kezdeményezését, ám már néhány nap után látszik, hogy mindez csupán a szokásos baloldali kapkodás, fejetlenség megnyilvánulása – értékelte lapunknak Kiszelly Zoltán az indítványt. 

Kiszelly Zoltán igazgató, Politikai Elemzések Központja, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

A szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István által felvetett és a Jobbik részéről felkarolt népszavazási elképzelés, amely arról szólna, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból való kilépéséhez vezethet, alapvetően a brüsszeli érdekeket szolgálná, ahol kezdenek attól tartani, hogy a magyar kormánnyal szembeni fellépés visszájára fordul. 

– Magyarország és Lengyország sem jut hozzá a két országnak járó uniós forrásokhoz, mert Brüsszelben szeretnék megbuktatni ezeknek az országoknak a kormányait, ám egyúttal attól is félnek az uniós vezetők, hogy ha túlfeszítik a húrt, akkor ezek az országok kilépnek – mutatott rá az összefüggésekre Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. – Ennek azonban semmilyen alapja nincs, a mi kutatásaink és az összes felmérés egyformán azt mutatja, az emberek többsége Európa-párti. Brüsszelben azonban azzal a lehetőséggel is számolnak, hogy ez megfordulhat. 

Az elemző úgy látja, hogy aligha véletlen, hogy éppen két baloldali uniós képviselő – Újhelyi István mellett Gyöngyösi Márton, aki egyben a Jobbik elnöke is – vetette fel az elképzelést, hiszen nem csupán Brüsszel szócsövei, hanem EU-s képviselőként a mandátumuk havi 8000 eurót biztosít számukra.

– Másrészt szerették volna megelőzni a Mi Hazánk Mozgalmat, amely a pletykák szerint ősszel éppen egy ezzel ellentétes, a kilépésről szóló népszavazási kezdeményezést indítana – folytatta a gondolatmenetet a politológus. – Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy csökkenő népszerűségű pártok képviselőiről beszélünk, akik azt keresik folyamatosan, hogyan adhatnak lendületet a pártjaiknak. Valamilyen pozitív kezdeményezéssel igyekeznek fellépni, amellyel azonban elvitték a show-t a hatpárti, bukott baloldal rendkívüli parlamenti vitanap kezdeményezése elől. Ezzel teljesen lesöpörték a baloldali riválisaik indítványát. Azzal, hogy a Momentum és a DK egyértelműen levált erről a népszavazási kezdeményezésről, ismét kiderült, hogy a bukott hatpárti összefogás továbbra sem működik.

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Századvég legutóbbi felmérése szerint a bukott baloldal mögött együttesen csak a választók 25 százaléka áll, márpedig így reménytelen lett volna az 50 százalékos érvényességi küszöb elérése, hiszen a Fidesznek semmilyen érdeke nem lett volna abban, hogy egy ilyen kezdeményezés miatt mozgósítsa a táborát. 

A kezdeményezés egyetlen célja, hogy elterelje a figyelmet a baloldali pártok politikai, szervezeti és vezetési válságáról, amellyel a bukott választások óta folyamatosan küzdenek.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások