2022 júliusában a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értéket. Az inflációt elsősorban az élelmiszerek átlagosan 27,0 százalékos árnövekedése húzta. A margarin ára 65,8 százalékkal, a kenyéré 57,9 százalékkal, a sajté 52,6 százalékkal, míg a száraztésztáé 49,1 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest. A baromfihús ára is az átlag felett, 38,8 százalékkal növekedett. Az élelmiszereknél tapasztalt áremelkedésben külső tényezőknek: a háborúnak és az aszálynak igen nagy szerepe van. A szankciós politika miatt egyre magasabb energiaárak szintén tovább gyorsíthatták az árnövekedést az élelmiszereknél, hiszen az előállítási-, gyártási- és szállítási költségek is egyre magasabbakká váltak.

A tartós fogyasztási cikkek esetében is átlagosan 14,0 százalékkal többet kell fizetni az egy évvel korábban tapasztalt szintnél. A szakadozó ellátási láncok mellett a forint jelentős gyengülésének is szerepe van a tartós fogyasztási cikkek árnövekedésében. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,2 százalékos és a szolgáltatások átlagosan 6,8 százalékos áremelkedése a júliusi inflációs átlag alatt maradt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. A legjelentősebb növekedés ebben az esetben is az élelmiszereknél (4,1 százalék) volt, emellett a szeszes italok, dohányáruk ára (3,7 százalék) is az átlag felett emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek 1,9 százalékos és a szolgáltatások 1,6 százalékos áremelkedése az átlag alatt maradt.

A maginfláció az előző év azonos időszakához képest 16,7 százalékkal, míg az előző hónaphoz viszonyítva 3,0 százalékkal növekedett.