Ez nem egy végleges helyzet, a magyar kormány mindenben együttműködik az Európai Bizottsággal


Brüsszel a mai napon november 19-ig adott időt arra a magyar kormánynak, hogy elkerülje az EU-s pénzek harmadának a befagyasztását. Miközben az Európai Bizottság javasolta a pénzelvonást, időt is adtak a magyar kormánynak, hogy elkerülje a források elvesztését. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója elemezte az Origónak a legújabb fejleményeket.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója

Az Európai Bizottság javasolta a büntetést, de közben időt adtak a magyar kormánynak, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását – jelentette be Twitteren Johanees Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa. Közleménye szerint Bizottság három magyar operatív program 65 százalékának (összesen 7,5 milliárd eurónyi forrásnak) a befagyasztását javasolta. A Bizottság november 19-ig adott határidőt a magyar kormánynak, így addig várnak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat és lezárulhat a vita Brüsszel és Magyarország között. A Bizottságnak szeptember 22-ig kell válaszolnia a magyar kormány eddigi felajánlására.

Ez csak egy javaslat, nem végleges helyzet

Ez csak egy javaslat, amit az Európai Bizottság tett, tehát még van idő a megegyezésre - mondta az Origo kérdésére Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Kiszelly elmondta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a pénz megérkezzen Magyarországra, mert ez az országnak jár.

Azt lehet látni, hogy a lényegi vita az uniós pénzek felhasználásának a módja körül van, Brüsszel több garanciát vár. A magyar kormány már beterjesztett konkrét törvényeket, és továbbiakat helyezett kilátásba. Az év végéig van esély arra, hogy Brüsszelben megnézzék a kormány által tett törvényjavaslatokat, illetve azok megvalósítását és akkor van esély arra, hogy az ország nem veszíti el a pénzt. Ez nem egy végleges helyzet – mondta Kiszelly.


Hozzátette, hogy ez csak egy javaslat, amiről az Európai Tanács, az uniós állam- és kormányfők tanácsának kell döntenie.

Ahogy Navracsics Tibor a héten többször nyilatkozta, hogy a kormány újabb javaslatokat fog beterjeszteni, ami a pénz felhasználására ad garanciát, például az Integritás Hatóságot, ami az EU-s pénzek felhasználását hivatott ellenőrizni. 

Igazából Brüsszel arra akar garanciát, hogy az uniós pénzek felhasználását jobban ellenőrzik Magyarországon. A kormány ebben teljes mértékben együttműködő, hiszen ezt Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadta az újjáépítési alapról, illetve a hétéves költségvetésről döntő, 2021-es uniós csúcson.- mondta a szakember.

Kiszelly Zoltán elmondta, hogy tavaly ez a döntés megszületett és ezt Magyarország is támogatta. Ennek a döntésnek a megvalósításáról volt szakmai vita, és ezt a vitát az Európai Bizottság és Magyarország most rendezi. Ennek keretében jelennek meg ezek a magyar törvényjavaslatok, és ezeket vizsgálja meg a bizottság novemberig. Hogyha úgy ítélik meg Brüsszelben, hogy a magyar kormány jó javaslatokat tett és azokat megvalósítja, a további tárgyalások eredményeként vagy visszavonják a pénz megvonásáról szóló javaslatot, vagy azt nem bocsátják szavazásra - tette hozzá.


A lényeg az, hogy a magyar kormány beleegyezett ezekbe a garanciákba, hogy az uniós pénz felhasználását szigorúan kell ellenőrizni, nemcsak nálunk, hanem minden tagországban. A tavalyi közös döntés végrehajtásánál azonban politikai nyomásgyakorlás érezhető Lengyel- és Magyarország irányába.

– zárta elemzését Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója.


Forrás: Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások