Külföldi kottából játszik a baloldal


Soros György hitet tett a korlátok nélküli művi terhességmegszakítás mellett.
 

Amerikában a demokraták a voksolásra készülve következetesen emlékeztetik a polgárokat arra, hogy a novemberi félidős választásokon megvédhetik az abortuszhoz való jogot. Ennek fényé­ben különösen érdekes, hogy a hazai baloldal itthon most a nemrég elfogadott szívhangrendelet ellen igyekszik hergelni a közvéleményt. A lapunknak nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a magyar baloldal mindig a nemzetközi tendenciá­hoz fog igazodni, ennek során háttérbe helyezve a nemzeti érdeket is.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője

Amióta az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade döntést, a demokraták következetesen emlékeztetik a polgárokat arra, hogy a novemberi félidős választásokon megvédhetik az abortuszhoz való jogot.

Az amerikai testület ­június 24-én írta felül azt a fél évszázados határozatot, amely szövetségi szinten legalizálta a művi terhességmegszakítást, visszaadva ezzel a tagállamok hatáskörébe az abortusz szabályozásának jogát.

A republikánus vezetésű tagállamok üdvözölték az élet védelme mellett szóló döntést, és a Roe kontra Wade eltörlése után sorra az abortusz szigorításába kezdtek. A demokraták ezzel ellentétben azóta is próbálják az összes lehetséges kiskaput megtalálni, hogy továbbra is biztosítsák a nőknek a lehetőséget magzatuk elvetetésére.

Joe Biden elnök rendelettel igyekezett megerősíteni a terhességmegszakításhoz még fennmaradt jogokat, többek között a még szövetségi szinten is engedélyezett abortusztabletta elérhetőségének növelésével.


"Védjük meg a nők jogait, szavazzatok, szavazzatok, szavazzatok!"

 – kampányolt az abortusszal a félidős választások közeledtével az elnök.

A demokrata párti szavazók kedélyeit azonban nem csillapította a rendelet, ami újabb és újabb tüntetéshullámokba torkollik. Az elnököt a legfelsőbb bírósági ítélet meghozatala óta azzal vádolják, hogy nem reagált elég határozottan a döntésre. A Demokrata Párt többi tagja pedig igyekszik kihasználni ezt a társadalmi elégedetlenséget.

A képviselőházi, szenátusi és kormányzói helyekért folyó novemberi voksolás előválasztása során a politikusok, köztük Gretchen Whitmer mitchigani és Michelle Lujan Grisham új-mexikói kormányzó, egytől egyig azt ígérték, hogy mindent megtesznek az abortuszjogok helyreállítása érdekében.

 – Egyszerű az üzenetem: tiszteljük a nők jogait! – nyilatkozta Gretchen Whitmer, aki kampányát főleg arra hegyezte ki, mennyire elítéli a Roe kontra Wade visszavonását. A Rassmussen Reports a legfelsőbb bíróság döntését követően felmérést készített az amerikai szavazók körében, amiből kiderült, hogy a demokraták 71 százaléka helyteleníti az amerikai testület lépését, míg a republikánus voksolók 75 százaléka egyetért az ítélettel.


A nemzetközi hálózat kérdése joggal merülhet fel, és nem csak az aktuá­lis ügy kapcsán. Érdekes megfigyelni például – ahogy ezt a Századvég elemzése is jól mutatja – az Európai Parlamentben ülő magyar baloldal delegálta képviselőket, akik tendenciaszerűen a kormányzattal szemben ellenséges partnerekkel működnek együtt akár saját hazájuk kárára is

– nyilatkozta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán annak kapcsán, hogy a hazai baloldal a nemrég elfogadott szívhangrendelet ellen igyekszik hergelni a közvéleményt. 

Az alkotmányjogász szerint a magyar baloldal mindig a nemzetközi tendenciához fog igazodni, ennek során háttérbe helyezve a nemzeti érdeket is. Az alkotmányjogász azt is megjegyezte, hogy a Roe versus Wade ügy érvénytelenítésekor Soros György a maga nevén jelentetett meg írást a Project Syndicate hasábjain, ahol nyíltan hitet tett amellett, hogy minden nőnek rendelkezésére kell álljon a korlátok nélküli művi terhességmegszakítás eszköze.


Tekintettel a Soros Györgyhöz köthető pénzre, valamint olvasva a „filantróp” nevével fémjelzett írást, talán már kevésbé meglepő, hogy az általa támogatott szervezetek is az ő nézeteit terjesztik

 – mondta ifj. Lomnici Zoltán, majd kifejtette: több, a magyar szabályozáshoz hasonló, azt megelőző kísérlet is történt a kérdéskörben az Egyesült Államokban, amelyeket pusztán egy hibás, azóta érvénytelenített, így precedensjellegét elveszítő bírói döntés miatt semmisítettek meg.


Jól látszik már a Roe kontra Wade üggyel kapcsolatosan is, hogy nemzetközi példák vannak a magyarok kétharmada által osztott gondolkodás jogszabállyá történő átültetésére

– zárta gondolatait az alkotmányjogász.
 

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások