A republikánusok megint megtrollkodták a demokratákat, bevándorlókat utaztattak Kamala Harrishoz


Az Egyesült Államokban három, republikánus színezetű határmenti állam látványos szembesítési akcióval próbálja felhívni a bevándorláspárti demokrata elit figyelmét arra, hogy amióta a Fehér Ház a baloldal kezében van, az illegális migráció mértéke olyannyira kezelhetetlenné vált a mexikói-amerikai határszakaszon, hogy bármikor bekövetkezhet egy humanitárius katasztrófahelyzet.

Sümeghi Lóránt vezető elemző, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Az illegális bevándorlás okozta mindennapi kihívásokkal megküzdeni kényszerülő egyesült államokbeli Texas, Arizona, valamint Florida állam republikánus kormányzói egy törvényes, ugyanakkor formabontó szembesítési akció keretében igyekeznek hangot adni aggodalmaiknak, miszerint a Kamala Harris alelnök által felügyelt déli határszakaszon kibontakozó állapotok túlmutatnak a kezelhetőség mértékén.

Az akció keretében a múlt héten több alkalommal mintegy többszáz olyan migránst ültettek buszra, s indítottak el olyan demokrata fellegvárakba, mint New York és Washington, akik a mexikói-amerikai határon keltek át törvénytelenül.

A részletek szerint a fővárosban egy busz mintegy ötven migránst közvetlenül Kamala Harris rezidenciájánál rakott le, ők többségükben Venezuelából érkeztek, míg ezt megelőzően repülőkkel is érkeztek a keleti partra migránsok, őket Ron DeSantis floridai kormányzó szervezésében utaztatták. Mint utóbb kiderült, ötvenen az Egyesült Államok északkeleti partvidékéhez közeli, Massachusetts államhoz tartozó szigetre, Martha's Vineyardra érkeztek, amely közkedvelt pihenőhelye a baloldali establishmentnek (többek között Barack Obama korábbi elnök tizenkétmillió dollárért vásárolt ingatlana is ott található).


Csakhogy a bevándorláspárti demokrata elit valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva sem Washingtonban, sem pedig az imént említett szigeten sem volt hajlandó befogadni a migránsokat.

Előbbi kontingenst bizonyos humanitárius szervezetek azonnal a közeli menedékhelyekre szállították, míg az utóbbit a hivatalos szervek a szűkös ellátási lehetőségekre hivatkozva a parti őrség szárazföldön található támaszpontjára szállították át. Fontos ugyanakkor aláhúzni, hogy a szembesítési akció nemcsak e két város érintettségében merült ki, ugyanis Texas kormányzója, valamint Arizona és legutóbb Florida állam vezetője az elmúlt hetekben több tucat buszt küldött már Chicagóba is.

Ám kifejezetten beszédes, hogy nemcsak a bevándorlók befogadásának elutasítása kapcsán érhető tetten a baloldal kétkulacsos retorikája, ugyanis a fősodratú médiában „megosztónak” nevezett kezdeményezést immár egyre több demokrata politikus egyenesen rasszistának és idegengyűlölőnek bélyegezte meg, mivel meglátásuk szerint a konzervatív kormányzók úgy utaztatják a határon áthatoló embereket, mintha azok „a saját tulajdonukat képeznék”.

Kamala Harris alelnök példának okáért a jelenség kapcsán azt mondta,


DeSantis és Greg Abbott texasi kormányzó kötelezettségszegést követ el, és játékot űz a migránsokkal,

míg a Fehér Ház szóvivője, Karinne Jean-Pierre úgy fogalmazott, hogy „a republikánus kormányzók a demokrata irányítású városokba küldött migránsokat a személyes vagyontárgyukként kezelik, s az akció egyetlen célja, hogy káoszt és megosztottságot teremtsen."

Túl azon, hogy az említett városok, amelyek most hallani sem akarnak a jövevények feltétel nélküli elhelyezéséről, még Trump elnök idején önmagukra kifejezetten büszkén hivatkoztak úgy, mint „biztonságos menedékvárosok” - amelyek még a bevándorlási és vámügyi végrehajtás szerveit is akadályozták a munkában -, úgy tűnik, a demokraták egy másik aspektus mentén is komoly önellentmondásba keveredtek.

Ugyanis az Egyesült Államok déli határán, illegális módon áthatoló embertömegek országon belüli logisztikájának koncepciója nem az imént említett három republikánus állam kormányzójától ered, hanem a jelenlegi, Biden fémjelezte elnöki adminisztrációtól. Mi több, a már régóta kipróbált baloldali kormányzati kezdeményezés nem néhány busznyi jövevényt szállított el a határról, hanem alapvetően légi úton migránsok ezreit, ráadásul republikánus politikusi beszámolók szerint mindezt a lehető legkisebb feltűnést keltve.

Michael Waltz konzervatív kongresszusi képviselő szerint ezen információ birtokában teljes mértékben hiteltelen bármilyen nemű olyan demokrata ellenkezés, amely a három déli állam akcióját próbálja morális érvek mentén elítélni. Mint azt Waltz mondta, a Biden-kabinet a múltban több repülőjáratot is indított a határról New York, valamint Pennsylvania irányába annak érdekében, hogy migránsokat osszanak szét, mégsem reklamált egyetlen demokrata politikus vagy szavazó sem emiatt. Majd többek között hozzátette, az egyetlen különbség a két kezdeményezés között az, hogy amíg DeSantis fényes nappal, jól dokumentálható módon utaztatta a migránsokat annak érdekében, hogy felkelthesse a bevándorlás okozta problémára a figyelmet, addig a Fehér Ház alá tartozó belbiztonságiak mindent megtettek, hogy a saját járataik lehetőleg elkerüljék a közfigyelmet.


Természtesen kérdéses, hogy az imént tárgyalt formabontó republikánus kezdeményezés milyen direkt politikai hatást fog tudni kiváltani egy olyan állami apparátusban, amely bár a szavak szintjén elkötelezett a bevándorlók megsegítésének irányába, valójában a politikai tőke kimunkálásán kívül érdemi megoldásokban már egyáltalán nem érdekelt.

Ám egy valamit érdemes lenne nemcsak az elnöki kabinetnek, hanem magának a Demokrata Pártnak is észben tartania, kiváltképpen annak tudatában, hogy kevesebb, mint két hónap múlva megrendezésre kerülnek a félidős választások.

A legutóbbi, NPR és Ipsos által között végzett migrációval kapcsolatos reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak többsége, 53 százalékuk "inváziónak" tartja azt, ami a határon folyik, ráadásul e kijelentéssel nem csupán a republikánus szavazók túlnyomó többsége ért egyet, hanem majdnem minden második demokrata szavazó is.

Amennyiben a Fehér Ház ebből az imázsharcból is vesztesként kerül ki néhány hét múlva, talán nemcsak a Képviselőház színezete forog majd kockán november 8-án.
 

Forrás: Kontra

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások