Gyurcsányék árnyékkormánya tragikusan rossz és nevetséges


A baloldalnak nem számítanak a magyar érdekek, és az árnyékkormány felállításával azt a hamis illúziót akarják kelteni, hogy megfelelő alternatívát nyújtanak a jelenlegi kormánnyal szemben, azonban ezt is el tudták rontani – mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője kifejtette, mi áll a háttérben, és mit akar a baloldal.

Ifj Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője

A Századvég jogi szakértője elmondta, hogy az árnyékkormány ötlete a magyar baloldalon sem új, egyszer már megcsinálták, rosszul. Most pedig még nevetségesebbre sikerült.

"A politikai baloldal már 2018 márciusában próbálkozott hasonlóval, akkor is sokan Gyurcsány Ferenc láthatatlan kezét vélték felfedezni a kiválasztási folyamatok során. Egyetlen szocialista politikus sem fért be akkor Karácsony Gergely árnyékkormányába, holott az akkori zuglói polgármester az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként indult. A '98-as árnyék-kabinetben Andor László a foglalkoztatásért, Ámon Ada a környezetügyért, Daróczi Gábor az oktatásért, Hegyesiné Orsós Éva a szociális területért, Komáromi Zoltán az egészségügyért, Mellár Tamás a pénzügyekért, Wittinghoff Tamás pedig az önkormányzatokért volt felelős.

A választási vereség ellenére három személy neve Gyurcsányné árnyékkormányában is felbukkan, ami erősíti a korábbi gyurcsányi háttérmunkát, és azt, hogy semmilyen új ötletük nincs, hiszen egy hasonló összetételű Gyurcsány-árnyékkormány már súlyos választási vereséget szenvedett."

Ifj. Lomiczi Zoltán szerint további párhuzam a tragikusan rossz időzítés, előbbi közvetlenül egy kétharmados bukást megelőzően, a másik pedig hasonlóan rövid időn belül egy ugyanolyan vereséget követően állt fel.

A köznyelvben csak dollárbaloldalnak nevezett ellenzék, a megnevezésnek megfelelően


az áprilisi bukást követően jelentős tartozást halmozhatott fel a külföldi kampánydonorok irányába.

Az ilyen típusú kijelentéseket arra lehet alapozni, hogy a volt ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt közlése szerint június közepén is érkezett hozzájuk több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból" - emlékeztet az alkotmányjogász Márki-Zay Péter nyilatkozatára, amely szerint  „ennek segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit"


Az adományozói (és vélhetően kampányfinanszírozási) háttér átláthatóság tekintetében erősen kérdéses, mint ahogy az is, hogy a feltételezett donor belenyugszik-e az ismételt pénzügyi fiaskóba. Amennyiben ez nem így történik, bármilyen baloldali mozgást egyfajta törlesztésként, vagy pótmunkaként is felfoghatunk

- mondta.

Az árnyékkormány névsora nevetségesen színvonaltalan. Komáromi Zoltán már 2008-ban is a vizitdíj mellett kampányolt és most is kórházakat akar bezárni, így felel az egészségügyért, a gazdaságért felelős Dávid Ferenc pedig elutasítja a rezsicsökkentést, támadja az árstopokat és megszüntetné a minimálbért. Mi lenne, ha ők kerülnének hatalomra? - kérdeztük Ifj. Lomnici Zoltánt.

"A DK egészségpolitikusa már lassan egy évtizede aktívan tevékenykedik a politikai színtéren. 2014-ben részt vett mindhárom kampányban, ahol ő volt a felelős az ellenzéki pártok egészségügyi programjainak összehangolásáért.

A koronavírus-járvány idején, egyesek szerint szakmaiságát háttérbe, politikailag motiváltságát meg annál inkább előtérbe helyezve hergelt a keleti vakcinák ellen, nyilvánosan az ország lezárásának, illetve kollektív kórházbezárások gondolatával játszott el.

Nem véletlen, hogy ennek köszönhetően került be Karácsony Gergely említett árnyékkormányába is. Minden jel szerint a Brüsszelből érkező egységes elvárások, parancsok hazai viszonylatban történő konvertálása „jó kezekben" lenne Komáromi Zoltánnál" - kezdte a választ.

Gyurcsányék gazdasági árnyékminiszteréről pedig ezt mondta: "azzal, hogy számtalanszor kiállt a piac mindenhatósága mellett, elítélte az állami beavatkozást, és rendszeresen kritikával illette a különböző árkedvezményeket, hasonló politikát képvisel, mint 2009-ig a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok. Erről úgy írt korábban Gazdag László baloldali közgazdász, hogy


egy ultraliberális, embertelen, szélsőjobboldali gazdaságpolitika jellemezte a szocialista-liberális koalíciót.

Leértékelés és infláció, életszínvonal-csökkenés, a vagyoni és jövedelmi polarizáció felerősödése. Ez bizony szélsőjobb gazdaságpolitika, a chilei Pinochet rezsim első korszakának (1973–1979) „lekopírozása" volt nálunk.

Forrás: Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások