Aki megjósolta előre az orosz–ukrán háborút


Az elhúzódó orosz–ukrán konfliktus kibontakozása óta jelentősen felerősödött azon nyugati szakértők közéleti mozgástere, akik a nemzetközi politikai, illetve háborús folyamatokat a valósággal szoros összefüggésben, tényközpontú módon elemzik. Ennek fényében a hamarosan a Századvég meghívására Budapestre érkező John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora és nemzetközi kapcsolatok szakértője egy többnapos látogatás során betekintést nyújt nemcsak a realista külpolitika kulisszái mögé, hanem megosztja gondolatait a hamarosan magyar nyelven is megjelenő A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című könyve kapcsán.

Sümeghi Lóránt vezető elemző, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Azt követően, hogy az Oroszország és Ukrajna között évek óta húzódó feszültség végül háborús konfliktussá eszkalálódott, nemcsak a régió, hanem az egész nyugati világ egy olyan katonai, geo- és biztonságpolitikai válságba csöppent, amelynek megértéséhez az eddig alkalmazott fősodratú, kifejezetten idealista elképzelésekre és a nemzetközi jogra alapozott modellek már aligha szolgálnak biztos támpontokként.

Ez az új helyzet a hidegháború óta viszonylagos békében élő civilizált világunkat olyan kérdések megválaszolására kényszerítette, amelyekre az eddig dominánsnak tartott, s alapvetően a tengerentúlról származó liberális világrend aligha tud kézzelfogható és hiteles válaszokkal szolgálni.

Ennek következményeképp szinte természetszerűleg szegeződött rá a figyelem a nemzetközi kapcsolatok magas szintű szakértőire, akik nyugati pedigréjük ellenére képesek a nagyhatalmak közti, súlyos következményekkel bíró játszmákat a megmásíthatatlan geopolitikai adottságok, illetve a szuperhatalmi logika mentén értelmezni, elmagyarázni, s a tanulságokat levonva, lehetséges kimeneteleket modellezni. Így a többek között efféle kiindulópontokra alapvetésként hivatkozó offenzív realista iskola egyik legnevesebb képviselője, az amerikai professzor, John J. Mearsheimer egy 


megkerülhetetlen elemévé vált a mostani, amerikai–orosz proxyháborúba keveredő Ukrajna helyzetének, illetve a két nagyhatalom relációjának megértése kapcsán.

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy Mearsheimer politikai relevanciáját nem pusztán az Európa keleti részén zajló jelenlegi konfliktus magyarázza, ugyanis A nagy téveszme szerzője azon kevés amerikai külpolitikai gondolkodók egyike, aki az évtizedek során számos, a


szakmán belül formabontónak számító könyvet és publikációt jegyzett, melyekben meghatározó szerepet szánt a transzatlanti liberális hegemónia legyőzhetetlenségéről szóló mítosz leleplezésére, illetve a realista szemlélet részletekbe menő tárgyalására.

Mearsheimer budapesti látogatása ennél fogva nem is lehetne aktuálisabb, hiszen mindaz, amelyet a Századvég Kiadó gondozásában, magyar nyelven megjelenő könyvében, A nagy téveszmében az elmúlt másfél évtized világpolitikai történéseivel, illetve az egypólusú világrend összeomlásával kapcsolatban állít, szervesen hozzájárul a hazánk közvetlen szomszédságában dúló katonai konfliktus alaposabb megértéséhez.

Mondani sem kell, hogy az efféle racionális és a valósággal közvetlen kapcsolatot ápoló gondolkodás kifejezetten hiánycikknek számít jelenleg összeurópai viszonylatban, hiszen a fősodratú európai politikai establishment mind a háborút, mind pedig az azzal kapcsolatos gazdasági, illetve energetikai válság kezelését is


elsősorban egy bináris kérdésként, az erkölcs és az emberi jogok dimenziójában igyekszik kezelni, miközben a mindenkori háborúk természete, s azok következményei nem értelmezhetők ebben a keretrendszerben.

Azok tehát, akik nemcsak az éppen aktuális nagyhatalmi geopolitikai játszmák, hanem a nemzetközi politika, s azon belül elsősorban az amerikai külpolitika realista értékelése iránt is érdeklődnek, joggal számíthatnak egy lebilincselő mű bemutatására, illetve egy műveltségében és szaktudásában kiemelkedő szakértő előadására.

John J. Mearsheimer A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című könyve hamarosan magyarul is megjelenik. A szerzővel 2022. november 8-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, és november 9-én a Corinthia Hotelben találkozhatnak az érdeklődők.

Forrás: Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások