Deutsch Tamás: „Az európai baloldali képviselők mániákus politikai bohócokká váltak”


– Mindig is voltak vitáink az európai baloldali, liberális és zöldpolitikusokkal kijelentéseik miatt, de amíg őket egykor mértékadó közéleti személyeknek tartottuk, mára mániákus politikai bohócokká váltak – reagált lapunk megkeresésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Guy Verhofstadt brüsszeli politikus azon kijelentésére, miszerint Magyarországot ki kellene rúgni az unióból, a helyére pedig Ukrajnát kéne felvenni. Verhofstadt vágyálma jogilag sem állja meg a helyét. – Az Európai Unióból csak önkéntes elhatározás és érvényes tagállami népszavazás útján lehet kilépni – mutatott rá a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője

– Mindig is voltak vitáink az európai baloldali, liberális és zöldpolitikusokkal kijelentéseik miatt, de amíg őket egykor mértékadó közéleti személyeknek tartottuk, mára mániákus politikai bohócokká váltak. Persze olykor szamárságokra és politikai bohócok kijelentéseire is lehet komoly válaszokat adni – mutatott rá lapunk megkeresésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A politikus Guy Verhofstadt − az egykori belga miniszterelnök és az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője − azon kijelentésére reagált, amelyben úgy fogalmazott: lehet, hogy jobb lenne Magyarországot kirakni az Európai Unióból, helyére pedig Ukrajnát felvenni.

"Ha egy hajszálnyira is különböző álláspontot képviselünk a fősodortól, akkor máris fenyegetések röpködnek, és a ledorongolás a jussunk"

– fogalmazott Deutsch Tamás. Majd hozzátette: az Európai Unióból való kiűzés ukrán−magyar tagcseréje azonban egészen abszurd kijelentés, és teljesen aláássa az európai együttműködés szellemiségét, amely szerinte nem tartja magát az „Egység a sokféleségben” európai jelszavához.


Verhofstadt vágyálma egyébként jogilag sem állja meg a helyét.

"Az Európai Unióból csak önkéntes elhatározás és érvényes tagállami népszavazás útján lehet kilépni, az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkében foglaltak alkalmazása szerint"

– magyarázta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Hangsúlyozta: ugyanaz a helyzet, mint a vétójog eltörlésével is, azaz az uniós alapszerződés módosítása szükséges hozzá, amelyet a tagállamoknak egyhangúlag jóvá kell hagyniuk.

Emellett az unió tagállamává sem csak úgy, egyik napról a másikra válhatnak az arra vágyó országok. Ugyan Kijev június végén megkapta a tagjelölti státust, ez erősen szimbolikus. „Mindenki tudja, hogy az ukránok távol állnak a csatlakozás valódi lehetőségétől” – vélekedett Deutsch Tamás. Hozzátette: más emelet, más kávéház, más rendszer az, amiben az ukrán hétköznapok zajlanak és az, ami egy európai uniós tagsághoz kell. A csatlakozáshoz komoly kritériumoknak kell megfelelni, ezt leginkább a nyugat-balkáni országok és Törökország példáján láthatjuk, akik több éve-évtizede állnak az integráció kapujában.


"Stabil demokrácia, jogállamiság megléte, működő piacgazdaság, vagy az, hogy a csatlakozni kívánó ország elfogadja az uniós jogszabályokat, ideértve az euróra vonatkozó feltételeket is"

– sorolta ifj. Lomnici Zoltán a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. „Jelenleg Ukrajna – mások mellett mértékadó makrogazdasági szakértők szerint – alkalmatlan arra, hogy az unióhoz csatlakozzon” − mutatott rá a szakértő. Hozzátette: Kijevnek számos esszenciális előfeltételnek, köztük a jogállamiságnak és működő piacgazdaságnak, kell megfelelnie. „Jelenleg az ország háborúban áll, tele bizonytalan politikai és gazdasági kérdésekkel, amely problémáknak először a megszüntetése, utána pedig a demokratikus és jogállami feltételeknek megfelelő, rendszerszintű szabályozása szükséges” − ecsetelte a szakértő.


Deutsch Tamás szerint egyébként nem véletlen Verhofstadt támadásának időzítése, hiszen a következő hetekben Brüsszel elfogadhatja a magyar helyreállítási programot, és ezzel hazánk hozzájuthat az eddig visszatartott uniós forrásokhoz.

– Az európai baloldali képviselők visszatartanák a pénzeket, revansot vennének Magyarországon, retorziókat akarnak ellene, amiért a választók jobboldali kormányokat választottak az elmúlt években – fogalmazott. Szerinte Verhofstadt kijelentéseinek is ez az indoka, aki egyúttal nyomás alá helyezné az Európai Bizottságot, amiért az megegyezne hazánkkal.
 

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások