2023-ban az építőipar lassulására lehet számítani


Októberben átlagosan 10,6 százalékra emelkedett az infláció az eurózónában, míg a teljes Európai Unióra vonatkoztatva 11,5 százalék volt a pénzromlás mértéke. Az eurózónában a legnagyobb problémát az energiaárak növekedése jelenti, az előző évhez viszonyítva 41,5 százalékkal emelkedtek az árak ebben a szektorban.

A legmagasabb infláció továbbra is a balti államokban tapasztalható, azonban jelentős áremelkedés volt tapasztalható Hollandiában (16,8 százalék), Lengyelországban (16,4 százalék), illetve Csehországban (15,5 százalék). A hazánkban tapasztalt pénzromlás (21,9) szintén a legmagasabbak közé tartozik Európában, amely jelenséget a rezsicsökkentés feltételeinek módosítása és az élelmiszerárak átlag feletti növekedése fűti.

A hazai jegybank változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot (13 százalék) és nem módosított az effektív eszközének kamatán sem (18 százalék).

A magas kamat- és inflációs környezetben a lakosság inkább az infláció felett állandó hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

A teljes elemzés innen tölthető le: 

kép1

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások