Ifj. Lomnici: Elrendelhetik a tanárok pszichológiai vizsgálatát


Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője

Az óbudai Krúdy általános iskolában történtek miatt egy összetett, sok jogszabályt és az élet számos területét érintő, átfogó jogalkotási folyamat indulhat el, amely a hazai gyermekvédelem rendszerének és szabályainak szigorítása mellett a tankerületeket, valamint a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érintheti – tájékoztatta a Magyar Nemzetet ifj. Lomnici Zoltán.

A Századvég jogi szakértője elsőként azt rögzítette, hogy a Fidesz 2021-ben már szigorított a pedofil bűnözőket érintő szabályozáson (kereshető nyilvántartás, 12 éven alattiak kiemelt védelme, elévülés szabályainak szigorítása, feltételes szabadságra bocsátás törlése), s immár bejelentették, hogy újabb módosításra kerül sor. Az alkotmányjogász a történtek kapcsán kiemelte, hogy a szexuális visszaélés egyik különleges esete, ha az elkövető 18 év feletti, a sértett pedig 14 és 18 év közötti, és köztük olyan hatalmi vagy befolyási viszony van, amellyel az elkövető visszaélt.


Véleménye szerint ahhoz, hogy a nemrégiben nyilvánosságot látott esethez hasonló ügyek megítélése könnyebb legyen, a szexuális visszaélés és a hatalmi/befolyási viszonyok részletesebb definiálására, szexuális visszaélés megvalósulása esetén pedig súlyosabb büntetésre lehet számítani.

A jogi változtatások több területre kiterjedhetnek a bűncselekmény minősítése és a büntetés mértéke körében is – fejtette ki. A szigorítások – folytatta – a tanári szerepkör betöltésének feltételeit is érinthetik, így akár szóba jöhet a Nemzeti Pedagóguskarba való belépés szabályainak szigorítása, a pedagógusok rendszeres értékelésének szigorítása, vagy különös esetben a tanárok időnkénti pszichológus általi vizsgálatát is bevezethetik. 

A tankerületek helyzetével kapcsolatban ifj. Lomnici Zoltán kiemelte, hogy a Klebelsberg Központ a tankerületi központok esetében egyfajta középirányító szervként gyakorolja a hatékonysági ellenőrzési hatásköröket, míg a munkáltatói jogokat a tankerületi központok, vagyis a Klebelsberg Központ szervei gyakorolják. Fontos ugyanakkor, hogy csak az iskolai keretek között rendezett eseményeknél áll fenn olyan jogi szabályozási helyzet, hogy az adott iskola, illetve a fenntartó rendelkezik illetékességgel, így eljárni képes – mutatott rá. 


Az alkotmányjogász szerint nem kizárt, hogy a kormány azon munkálkodik, hogy a sokszor máshova fordulni nem tudó diákok részére egy anonim bejelentő rendszert állít fel, ezzel is lehetőséget biztosítva azok részére, akik egyedül érzik magukat, magányosnak vagy kilátástalannak ítélik meg saját helyzetüket.

Továbbá az az elgondolás is támogatandó lehet, hogy az intézményvezetők a pedagógusok munkájának értékelése során kikérhetik a diákok véleményét, akár szintén az anonimitás védelme alatt 


Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások