Trend alatti a magyar gazdaság növekedési üteme


2023. április hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor a 2023. március hónapig rendelkezésre álló adatok alapján a historikus trend értéktől való távolodás megfordult, és elkezdett ezen trendérték felé közelíteni.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. Az előrejelzés szerint változatlanul 2023 áprilisában éri el a magyar gazdaság trend alatti növekedésének a mélypontját, innentől megfordul és meg fogja közelíteni, majd pedig meg fogja haladni a historikus trendértéket. Összegezve, a közeljövőben egy erőteljesebb gazdasági növekedés várható, amely 2023. év végére megtorpanhat.

https://infogram.com/makro-monitor-2023_aprilis_hu-1h7g6k03oowg02o?live

A hazai jegybank októberi lépésének következtében a régióban Magyarországon a legmagasabb az effektív kamat (egynapos (O/N) jegybanki betét: 18,0 százalék).

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Hogyan változtak a tartós fogyasztási cikkek árai márciusban?

https://infogram.com/makro-monitor-2023-aprilis-sm_hu-1h1749vym80el6z?live

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 11,2 százalékos árnövekedésében elsősorban az új személygépjárművek 20,7 drágulásának kitüntetett része volt. A fűtő- és főzőberendezések ára is az átlag felett, 19,6 százalékkal, míg a konyha- és egyéb bútoroké 18,9 százalékkal növekedett az elmúlt év azonos időszakához képest. Az mosó- és mosogatógép esetében is az átlag feletti, 17,1 százalékos áremelkedés volt tapasztalható éves bázison márciusban. A tartós fogyasztási cikkek inflációját mérsékli a számítógépeknél, fényképezőgépeknél és a telefonkészülékeknél tapasztalható 6,6 százalékos áremelkedés, illetve a televíziókat érintő 0,6 százalékos árcsökkenés.

A teljes összeállítás itt érhető el: 

A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások