Háborúpárti nyilatkozat: Karácsony Gergely gyáva módon próbál megfelelni a baloldali finanszírozóinak


Karácsony Gergely szervilis módon próbál megfelelni egyes nemzetközi baloldali gazdasági és politikai érdekcsoportoknak - ezzel magyarázta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak, hogy a főpolgármester durva háborúpárti nyilatkozatot tett a minap. Mint ismert, Budapest baloldali vezetője arról beszélt az ATV-ben, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal. A szakértő szerint nem ez lesz az utolsó tudatos, agresszív megnyilvánulás a baloldalon, hiszen egyfajta versenyfutás kezdődött meg a guruló dollárokért a különböző pártok között.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója

Origo: Mi a véleménye Karácsony Gergely minapi nyilatkozatáról, miszerint háborúban állunk Oroszországgal?
 

Ifj. Lomnici Zoltán: A kérdés kapcsán felidézném Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok vezérigazgató-helyettes csütörtöki, Pentagonban tartott sajtótájékoztatóját. Sajtóbeszámolók szerint az amerikai vezetői kínosan ügyeltek arra, hogy hangsúlyozzák annak a tényét, miszerint Washington, a Nyugat nem áll háborúban Oroszországgal.

Az a tény, hogy a budapesti főpolgármester ennek az ellenkezőjét állítja, annyira vehető komolyan, mint amikor Bárdossy László miniszterelnök az országgyűlést és a kormányzót megkerülve deklarálta az Egyesült Államokkal való hadiállapot beállását, vagy korábban önhatalmúlag bejelentette, hogy Magyarország hadba lépését a Szovjetunióval szemben.

Megjegyzendő, hogy háborús bűnös Bárdossy lépése nyomán Roosevelt elnök - Sztálin sokadik követelése nyomán – válaszul 1942. június 5-én írta alá a Magyarország elleni hadüzenetet. Az ország ezzel "végleg Hitler karmai közé került, annak valamennyi tragikus következményével együtt." Ebből is látszik, hogy súlyos történelmi lecke alapján tanultuk meg, hogy nincs szüksége Magyarországnak felelőtlen háborúpárti politikusokra sem most, sem a jövőben.

Origo: Mennyire illeszthető a főpolgármester mondata a nyugat-európai, illetve brüsszeli politikusok nyilatkozataihoz?

Ifj. Lomnici Zoltán:
 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke idén februárban elismerte, hogy már a háború kezdete előtt Oroszország elleni szankciókat kezdtek kidolgozni a Joe Biden vezette kabinettel. Az Európai Unió tudatosan készülhetett a háborúra, és ezt több vezető politikus is megerősítette.

Tavaly májusban Steny Hoyer, a képviselőház korábbi demokrata, baloldali többségi vezetője megdöbbentette a közvéleményt, amikor azt állította, hogy háborúban állunk, nyilvánvalóan az Egyesült Államok álláspontjára utalva az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban. Annalena Baerbock zöldpárti német külügyminiszter hasonló megnyilatkozása szintén mély döbbenetet váltott ki. Mindez ugyanakkor megerősíti, hogy


Karácsony miképpen kíván szervilis módon megfelelni egyes nemzetközi baloldali gazdasági és politikai érdekcsoportoknak.

Origo: Több felmérés szerint is kifejezetten népszerűtlen a háború és a háborúpárti álláspont Magyarországon. Ennek ellenére a baloldali politikusok rendszeresen tesznek ilyen nyilatkozatokat tesznek. Mi ennek az oka? 

Ifj. Lomnici Zoltán: A Századvég kutatásai egyértelműen rámutatnak arra, hogy a magyar lakosság elítéli a háborúpárti nyilatkozatokat. A megkérdezettek 56 százaléka nem ért egyet Vera Jourová uniós biztosnak azon kijelentésével, hogy „Magyarországot gyakrabban kell számonkérni, különösen az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt".

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 58 százaléka az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének a véleményével sem ért egyet. David Pressman Orbán Viktor azonnali tűzszünetet szorgalmazó szavaira reagálva arról beszélt, hogy nem létezik sem „béketábor", sem „háborús tábor".


Ennek ellenére a hazai baloldal nem tágít a háborúpárti álláspontjától, amit nehéz nem a guruló dollárokért folytatott versenyfutásként értékelni.

Origo: Hogyan értékelhető Karácsony megnyilvánulása a közelgő önkormányzati választási kampány fényében?

Ifj. Lomnici Zoltán: Karácsony felelőtlen háborúpárti nyilatkozata bizonyosan hatással lesz az önkormányzati választásokra. A budapesti polgárok ugyanis immár nem csak a regnáló főpolgármester silány politikai teljesítményéről, a gazdasági értelemben csődöt mondott városvezetéséről, hanem emberi és morális aspektusból nézhető súlyos felelőtlenségéről is ítéletet mondhatnak.

Forrás: origo.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások