Miért van szüksége Gyurcsány Ferencnek még mindig a szerencsétlenkedő Karácsony Gergelyre?


Az "ember, aki ott sem volt" imázs ellenére a főpolgármester akár egészen súlyos jogkövetkezménnyel is szembesülhet – mondta az Origónak adott interjújában ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány tanácsadója szerint azt általános elvként érdemes kiemelni, hogy a hivatalos személyeknek feljelentési kötelezettsége van, illetve amennyiben bizonyítást nyer, hogy a főpolgármester bármilyen esetleges elkövetői formában érintett lehet a tárgyügyben felmerült bűncselekmények esetleges elkövetésében, annak a közügyekben történő jövőbeni részvételére is következményei lehetnek, nem beszélve az egyéb joghátrányokról. Azt is elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc minden alkalmatlansága ellenére felszínen tartja a mostani főpolgármestert, hogy őt a saját bábjaként – akár politikai marketing szempontok alapján – részben hasznosítani tudja.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója

A dollárbaloldal sötét kampányfinanszírozási botrányának mára egyértelműen Karácsonyék 500 milliós pénzmosási ügye lett a központi eleme. Az ügyben felmerül annak a gyanúja, hogy a főpolgármester mozgalmán keresztül külföldi pénzeket mostak tisztára. Mit tudunk most az ügyről?

Nemrég feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ újabb jelentését, amely egyes politikai körökhöz került homályos eredetű pénzekről szól. A titkosszolgálat eljárása mellett egyes vagyonnyilatkozatok kapcsán hallhattunk arról, hogy azok alapján költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentés történt, és hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal most már nyomozást is indított az ügyben. Emellett átfogó ÁSZ vizsgálat folyik a tiltott kampányfinanszírozás kérdésében. Ennek a folyamatnak szerves részeként korábban levélben tájékoztatta a Számvevőszék az ellenzéki összefogás pártjait az ügyben folyó vizsgálat eredményéről, és kilátásba helyezte 3,2 milliárd forintos bírság kiszabását. Az egész botrány – politikai és jogi konzekvenciáival – hatással lehet a jövő évi választási kampányokra is, különös tekintettel Márki-Zay új pártjára, a Mindenki Magyarországa Néppártra.


Bár mindez a folyamat rövid távon a balliberális ellenzék helyzetét nehezítheti, összességében azonban ezek a hangos ügyek a kampányköltési-finanszírozási gyakorlatok terén egy tisztább politikai környezet kialakulásához is hozzájárulhatnak, vagyis ahhoz, hogy az ilyen jellegű visszaélések – adott esetben akár bűncselekmények – ne válhassanak rutinszerűvé.

Mennyi ideig húzódhat a hatóság vizsgálata, és milyen eredménnyel zárulhat?

Általánosságban a nyomozási időtartam néhány hónapot tehet ki, de ritkább és indokolt esetben, például kiemelt ügyekben egy-két évig is eltarthat. Miután a bíróság a vádon túl nem terjeszkedhet, annak a személynek a büntetőjogi felelősségéről dönthet, aki ellen vádat emeltek, és csak olyan cselekmény alapján, amelyet a vád tartalmaz. Anélkül, hogy jelen ügyben prejudikálnánk, általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi hazai jogi környezet is alkalmas arra, hogy pénzmosási, csalási jellegű cselekményeket megfelelő módon szankcionálhasson a jogalkalmazó.


Gondoljunk bele, milyen lavinát indítana el, ha a jövőben minden pénzmosó, adócsaló anonim mikroadományokra, véletlenszerűen kihelyezett zárt dobozokra hivatkozva próbálná gyanús vagyongyarapodását igazolni a NAV előtt.

Karácsony Gergelyre nézve milyen jogkövetkezménye lehet, ha kiderül, hogy érintett az ügyben?

Az "ember, aki ott sem volt" imázs ellenére a főpolgármester akár egészen súlyos jogkövetkezménnyel is szembesülhet. Azt általános elvként érdemes kiemelni, hogy a hivatalos személyeknek feljelentési kötelezettsége van, illetve amennyiben bizonyítást nyer, hogy a főpolgármester bármilyen esetleges elkövetői formában érintett lehet a tárgyügyben felmerült bűncselekmények esetleges elkövetésében, annak a közügyekben történő jövőbeni részvételére is következményei lehetnek, nem beszélve az egyéb joghátrányokról. Minderről annak fényében beszélhetünk, hogy a főpolgármesterről ma sokan képviselik azt a szakmai véleményt, hogy amiként a XIV. kerület korábbi polgármestereként, úgy


Budapest első embereként sem képes érdemi, maradandó teljesítményt felmutatni, és egyéb politikai szerepvállalásaiban – például a 2018-as kétpárti kormányfőjelöltsége vagy a 2021-es ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként mutatott produktuma tekintetében – is kudarcokat vallott.

Ehhez járul, hogy a posztkommunista erőket szimbolikusan máig is megtestesítő, ugyanakkor nagyobb választói tömegek mozgatására leginkább képes Gyurcsány-erőtér különös okok folytán, minden alkalmatlansága ellenére felszínen tartja a mostani főpolgármestert, hogy őt a saját bábjaként – akár politikai marketing szempontok alapján – részben hasznosítani tudja.

Mit tudhat Márki-Zay Péter, aki korábban, már 2021 októberében arról beszélt, hogy Karácsony Gergely 500 millió forintot költött a kampányára?

A hódmezővásárhelyi polgármester korábban elismerte, hogy Amerikából kapott támogatást a mozgalma, viszont azt tagadta, hogy Karácsony Gergely mozgalmának részére befizetett 500 millió forint összegű finanszírozásból részesült volna, mivel az tiltott kampányfinanszírozásnak minősülhetne. Márki-Zay Péter később a köztelevízióban szó szerint ezt mondta: "ezeknek a pénzeknek az volt a célja, hogy megdöntsék a kormányt."

Az időbeliség, a célzat és körülmények alapján a fenti nyilatkozatok is inkább gyengítik, mint erősítik a Karácsonyék féle "a magyarországi névtelen mikroadományok" narratívát, sőt alkalmasak lehetnek egy büntetőügyben az érintettek eljárásbeli pozíciójának a gyengítésére.

Mi lehet az oka, hogy a baloldal hallgat az ügyben?

Cinikusan azt mondhatnánk, hogy a dollármédiának nevezett baloldali propagandaoldalak legalább az amerikai közvéleményt megrázó, a Fugees nevű zenekar Pras Michel nevű előadójának közelmúltbeli - a nálunk kirobbant guruló dollárok ügyével számos kísérteties hasonlóságot mutató - kampányfinanszírozási és pénzmosási botrányáról részletesen beszámoltak. A rapper a vád és később a bíróság döntése szerint külföldi illegális pénzekkel kívánta befolyásolni az amerikai politikát Barack Obama és Donald Trump hivatali ideje alatt a szövetségi Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint.

A tettéért a Grammy-díjas előadó akár húsz évet is kaphat. Az eltérő jogrendszer és szabályozási környezet ellenére ez mindenképpen intő jel a Karácsony és Márki-Zay-félék számára.

Forrás: origo.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások