Az MNB 2023. június végéről szóló lakossági banki betétállományi adatainak megjelenése után több olyan újságírói és elemzői vélemény jelent meg, mely szerint régen nem látott mértékű banki betétkivonás figyelhető meg a háztartások körében. A banki betétállomány-csökkenés mértéke 2023 júniusában 284 milliárd forint volt, amely döntő mértékben a lakossághoz kapcsolható (254 milliárd forint). Ebből csupán 5 százalék (14 milliárd) a szociális hozzájárulási adó (szocho) által érintett elem, azaz a lakosság valójában nem kezdte el jelentősen csökkenteni a banki lekötött betétállományát.

A lakossági betétállomány-csökkenésnél érdemes lehet annak vizsgálata is, hogy vajon hová áramlott a banki betétállományból kivett pénz. Az ÁKK júniusi havi jelentését elemezve azt találtuk, hogy a lakossági állampapírállomány – a májusi stagnálást követően – júniusban jelentős mértékben, 185 milliárd forinttal emelkedett, azaz az eddig döntően banki folyószámlabetétben tartott összegek jelenhettek meg a nagyobb, elsősorban inflációkövető (PMÁP) lakossági állampapírok állományában.

A 2023. júniusi lakossági pénzügyi pozíciókat az ÁKK és az MNB adatait elemezve az alábbi megállapításokra juthatunk: a lakosság pénzügyi tudatosság szempontjából helyesen járt el, hiszen a jóformán nulla kamatozású látra szóló betétek helyett az inflációkövető, magasabb hozamot biztosító állampapírokat választotta.