A KSH adatközlése alapján 2023 júliusában átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben továbbra is az élelmiszerek (23,1 százalék) és a háztartási energia ára (35,7 százalék) emelkedett éves bázison, azonban mindkét esetben kisebb kilengések mellett az infláció trendszerű csökkenését tapasztalhatjuk. Emellett fontos kiemelni a szolgáltatások esetében érzékelhető árnövekedést (14,6 százalék), hiszen ennél a főcsoportnál a többivel ellentétben nem kezdődtek el a dezinflációs folyamatok, sőt inkább a pénzromlási ütem gyorsulása figyelhető meg. Pozitívumként említhető még, hogy a tartós fogyasztási cikkek év/év alapú inflációja (3,6 százalék) jelentősen csökkent, sőt már a jegybanki célsávon belül található. A jelentősen javuló eredményben nagy szerepet játszik többek között a használt személygépjárművek átlagosan 6,8 százalékos értékesítési árcsökkenése, ami leginkább két tényezőnek tudható be: a világpiaci folyamatok mellett a forint árfolyamának az előző év júliusához viszonyított jelentős erősödése is meghatározó szerepet játszik.

Havi bázison (az előző hónaphoz viszonyítva) 0,3 százalékkal emelkedtek az árak, azonban az élelmiszerek esetében átlagosan már 0,9 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. A tojás 5,0, a tej 4,4, a kenyér pedig 3,9 százalékkal került kevesebbe júliusban, mint egy hónappal korábban. A fogyasztói kosárban jelentős súllyal jelennek meg ezek a termékek, továbbá az alapvető élelmiszerek közé tartoznak, így az árak csökkenése igen pozitív eredményként értékelendő, amiben az árfigyelő rendszer júliusi bevezetése is meghatározó szerepű lehetett.

A következő időszakban várhatóan tovább gyorsul az infláció csökkenése, amit az előző évben egyre magasabbá váló bázisok, a szigorú jegybanki politika és a kedvező világpiaci folyamatok egyaránt támogatnak. Az év végére egyszámjegyűvé váló infláció újabb sokkok nélkül már szinte tényként közölhető, a kérdést már inkább csupán a mértéke fogja jelenteni.