A KSH közlése szerint a magyar GDP 2023. második negyedévében a nyers adatok alapján 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján pedig 2,3 százalékkal zsugorodott a magyar gazdaság. Az előző negyedévhez viszonyítva a GDP 0,3 százalékkal csökkent, így már egy éve tart a technikai recesszió Magyarországon.

A KSH jelentése szerint termelési oldalról az ipari és piaci szolgáltatások – melyen belül főként a szállítás, raktározás és kereskedelem – visszaesése járult hozzá legnagyobb arányban a GDP csökkenéséhez, míg a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelhette a visszaesés mértékét. Az előzetes GDP-becslésnél a KSH nem közöl adatokat a felhasználási oldalról, azonban az év eleje óta folyamatosan csökkenő kiskereskedelmi adatok arra mutatnak, hogy a lakosság erőteljesen visszafoghatta a fogyasztását. Emellett az ipari és építőipari kibocsátás csökkenése miatt feltételezhető, hogy 2023. második negyedévében a beruházások terén is csökkenés következhetett be. A külkereskedelmi adatok arra mutatnak, hogy a behozatal április-májusban enyhén csökkent, míg a kivitel növekedett, emiatt a nettó export mérsékelhette a GDP csökkenését.

A jelenlegi negatív helyzetértékelés mellett azonban az év további felében bizakodásra ad okot, hogy az infláció növekedési üteme fokozatosan lassult, és az év végéhez közeledve tovább csökkenhet. Az infláció mérséklődésével a reálkeresetek emelkedésére és a lakossági fogyasztás emelkedésére számítunk. Továbbá a Magyar Nemzeti Bank elkötelezett az irányadó kamat csökkentése mellett, így az általános kamatcsökkenés hatására beindulhat a lakossági és a vállalati hitelezés, ami szintén pozitívan befolyásolhatja a hazai GDP alakulását.