A KSH adatközlése alapján 2023 augusztusában átlagosan 16,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben továbbra is az élelmiszerek (19,5 százalék) és a háztartási energia (34,7 százalék) ára emelkedett éves bázison, azonban mindkét esetben kisebb kilengések mellett az infláció trendszerű csökkenését tapasztalhatjuk. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy a szolgáltatások területén az év első hét hónapjában folyamatosan gyorsult a pénzromlási ütem, augusztusban azonban fordult a trend: éves bázison csökkent az infláció (13,2 százalék), továbbá havi szinten is csak 0,1 százalékos növekedés volt megfigyelhető, ami lényegesen alacsonyabb az utóbbi hónapokban tapasztalt 1-2 százalékos értéktől. Pozitívumként említhető még, hogy a tartós fogyasztási cikkek év/év alapú inflációja (2,3 százalék) jelentősen csökkent, sőt már második hónapja a jegybanki célsávon belül található.

Havi bázison (az előző hónaphoz viszonyítva) 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, amiben egyrészt az élelmiszerekre vonatkozó hatósági árak kivezetése (0,3 százalék), másrészt az üzemanyagárak jelentős, 8,2 százalékos drágulása játszott szerepet. A cukor 54,6 százalékkal, míg a sertéshús 7,3 százalékkal került többe az előző hónaphoz viszonyítva, azonban a liszt 11,5 százalékos, a tojás 9,5 százalékos, illetve az idényáras élelmiszerek 5,0 százalékos árcsökkenése nagyrészt ellensúlyozni tudta a dráguló termékeket.

A következő időszakban várhatóan tovább gyorsul az infláció csökkenése, amihez az előző évben egyre magasabbá váló bázisok, a szigorú jegybanki politika és a fogyasztás visszaesése egyaránt hozzájárul. 2022 augusztusában a háztartási energiára vonatkozó hatósági árszabályozás megváltoztatása jelentős inflációs többletet eredményezett, aminek hatása a következő hónapban fog kiépülni az inflációból, így éves bázison jelentős javulás várható. Az év végére az egyszámjegyű infláció elérése valószínűsíthető, felfelé mutató kockázatot leginkább az üzemanyagárak emelkedése, illetve a forintárfolyam gyengülése jelenthet.