HÍREK


Nem a vakcinától van félnivalónk, hanem a vírustól! – Tények a koronavírus elleni vakcinákról

A koronavírus-világjárvány hatására legtöbben olyan – virológiai, epidemiológiai, belgyógyászati – fogalmakat ismerhettünk meg, mint az antitest, a vírus reprodukciós ráta, a citokin vihar, és a szélesebb közvélemény cserél eszmét a halálozási rátáról, a SARS-CoV-2 életképességéről, a védekezési módok hatékonyságáról. Létezik azonban egy olyan terület, amelyre a szakértőkön kívül mások nem merészkednek, és az ismeretterjesztő írások keretei nem elég nagyok ahhoz, hogy valóban átláthatóvá és érthetővé tegyék a fejlemények hátterét a többségünk számára. Ez a gyógyszerfejlesztés és a vakcinafejlesztés területe.

Miért változtak ennyire a prognózisok?

Kedden az IMF közzétette a legújabb prognózisát. Áprilisban az intézmény még optimista volt, „mindössze” 3,1 százalékos visszaesést várt 2020-ra Magyarországon. Ez most 6,1 százalék.

A magyarok többsége szerint nem való az óvodákba és az általános iskolákba az LMBTQ-érzékenyítés

Az elmúlt időszakban nagy vihart kavart a hazai közbeszédben a „Meseország mindenkié” című kiadvány, amely hagyományos magyar népmesék átírt változatait mutatja be, egyebek mellett az LMBTQ-, transznemű életformához kötődő szemszögből. Erre tekintettel a Századvég megvizsgálta a magyar emberek véleményét a szóban forgó kötetről, valamint a kiskorú gyermekeket érintő – a szexuális irányultsághoz és nemi identitáshoz kötődő kisebbségekkel kapcsolatos – felvilágosító tevékenységről.

13,6 százalékos visszaesés a második negyedévben

2020 második negyedévében a magyar gazdaságot súlyosan érintette a koronavírus-járvány, a GDP 13,6 százalékos csökkenést szenvedett el. A vírushelyzet majd minden ágazat esetében visszaesést eredményezett az előző év azonos időszakához képest.

Uniós források jogállamisághoz kötése: így gyakorolnának politikai nyomást az NGO-k Brüsszelre

Az elmúlt hónapokban készült egy uniós döntéshozatali javaslatokat is magába foglaló tanulmány (A comprehensive plan to innovate democracy in Europe), amelyet a nonprofit szervezetek – vállaltan politikai érdekű szerveződések – hálózataként működő European Partnership for Democracy (EPD) készített a civil szféra európai helyzetéről, az Európai Bizottság megbízásából, összesen 48 szervezet együttműködésével.

Társadalmi konszenzus övezi az orvosok béremelését és a hálapénz felszámolását

Magyarország a koronavírus-járvány első hullámának idején eredményesen felkészítette az egészségügyet a tömeges megbetegedések kezelésére. A további hatékony védekezés, illetve az orvosok anyagi megbecsülésének növelése és az orvos-beteg viszonyok átláthatóbbá tétele érdekében a kormányzat – a Magyar Orvosi Kamara javaslatait elfogadva – döntést hozott az orvosi bérek korábban nem látott mértékű emeléséről, valamint a hálapénz kivezetéséről. A Századvég megvizsgálta a magyarok álláspontját a tervezett intézkedésekről.

Durva hazugságok Brüsszelből

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöki tisztét viselő cseh politikus 2020. szeptember 30-án az Európai Bizottság első jogállamisági jelentését mutatta be a nyilvánosságnak, kifejtve, hogy bár a jogállamiság számos tagállamban szigorú jogi szabályok által védett, meglátása szerint az igazságszolgáltatás és a média szabadságát érintő kihívások több országban súlyosan veszélyeztetik a demokratikus normák betartását.

A budapesti turizmus kilábalási esélyei

Az elmúlt években Magyarországon dinamikus volt a turizmus növekedése, ami részben a szektorral kapcsolatos világtendenciának, részben a kiemelt kormányzati figyelemnek és jól strukturált, célzott turizmusfejlesztési politikának köszönhető. A turizmus, mint húzóágazat idei évi kilátásai is biztatóak voltak, azonban a koronavírus világjárvány terjedésével párhuzamosan a kilátások gyorsan negatívba fordultak. Szakáli István Loránd közgazdász átfogó elemzése a turizmus alakulásáról a Makronómon.

A Twitter, a Facebook és a Google (YouTube) cenzúrája csak a kezdet

Ahogy arról szerdán az Origo is beszámolt, a Twitter közösségi hálózat minden előzetes magyarázat nélkül törölte a magyar kormány hivatalos oldalát. Korábban az amerikai elnök bejegyzéseivel tették ugyanezt. Mi van a háttérben? Interjú Megadja Gáborral, a Századvég Alapítvány vezető elemzőjével.

Fokozatos tisztulás várható

Ifj. Lomnici: A hálapénz posztkommunista maradvány

Középpontban az idősek

Egyre jelentősebb mértékben járulnak hozzá az idősek a gazdaság teljesítményhez, így a döntéshozóknak érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk erre a korcsoportra – derül ki a Nézőpont Intézet idősek világnapja alkalmából készített tanulmányából. Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője lapunknak elmondta, a baloldali pártok ma már nemkívánatos csoportként tekintenek az idősekre, és úgy tűnik, a generációk szembeállítását tűzték ki célul.

Nagy feladatot jelentett Joe Bidennek a félgőzzel vitatkozó Trump

Szeptember 29-én az ohiói Clevelandben megtartott elnökjelölti vita első fordulója a várakozásoknak megfelelően alakult: Trump elnök harcias retorikája idővel kikezdte a szerényebb debattőri képességekkel rendelkező Joe Biden nyugalmát, aki több alkalommal is elnökjelölthöz méltatlan szavakkal illette a jelenlegi elnököt.