HÍREK


Erős a vajdasági magyarok nemzettudata

Párhuzamos kutatás zajlott a Kárpát-medencében a külhoni nemzetrészek állapotáról, asszimilációs folyamatáról

Kutatás a Kárpát-medencei magyarokról

Vajdaság is egyik állomása volt a Kárpát-medencei magyarságot vizsgáló kutatásnak, amelyet a budapesti Századvég Alapítvány végzett.

Szennyezők és károsultak - melyek a legérintettebb régiók?

A környezetvédelmi szabályozás egyik legrégebbi alapelve, hogy ha valaki szennyezésével kárt okoz másnak, akkor annak költségeit meg kell fizetnie. A Századvég Gazdaságkutató elemzéssorozatának célja, hogy bemutassa, hogy az egyes országok és szektorok mekkora mértékben járulnak hozzá az éghajlatváltozáshoz, valamint várhatóan kiket sújtanak majd legerősebben a klímaváltozás káros hatásai. A sorozat első része globális áttekintést kínál az éghajlatváltozásért leginkább felelős és amiatt várhatóan legnagyobb mértékben károsuló országokról.

Értékelés az EJEB-ítéletvégrehajtás kritikája kapcsán – jogkövető a magyar állam

A Magyar Helsinki Bizottság az elmúlt napokban tényként közölte a magyar nyilvánossággal, hogy Magyarország az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által hozott „elvi jelentőségű ítéletek” 74 százalékát nem hajtotta még végre. A nem kormányzati szervezet közleménye általánosító, negatív véleményt fogalmaz meg hazánkkal szemben, miközben állításaiban vitatható megállapítások és csúsztatások lelhetőek fel.

A szükségszerű döntés: Karácsony András könyvéről

Nincs az a racionalitás és tervezés, ami kiiktathatná a személyes döntés szükségességét, a döntés szabadsága pedig felelősséggel jár.

Zöld államkötvény, hogy csinálják a lengyelek?

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében jelentette be, hogy bevezetésre kerül a zöld államkötvény, mégpedig a lengyel példa alapján. Ha csak önmagában a bejelentést nézzük, megdobbanhat a Közép-Európáért rajongó „régimódiak" szíve, azonban érdemes annak is utánanézni, hogy miért éppen a lengyel példa a követendő, mit is tudnak a lengyelek, amiért utánozni lehet őket.

Soros markában a Jobbik?

Komoly sajtóvisszhangot váltott ki, hogy Jakab Péter, a Jobbik frissen megválasztott elnöke a brit The Guardian című lapnak adott interjújában védelmébe vette az amerikai spekulánst, Soros Györgyöt, hangsúlyozva, hogy az üzletembernek jogában áll a kedve szerinti célokra költeni a pénzét hazánkban. Jakab kijelentése nyomán célszerű mélyebben megvizsgálni, hogy az egykori radikális párt hogyan vált a balliberális oldal szerves részévé (és ezáltal Gyurcsány Ferenc szövetségesévé), és azt, hogy vajon mennyiben tekinthető kifizetődőnek a párt stratégiája.

Uniós költségvetés: a „fösvények” és a szolidaritás

Interjú Szakáli István Loránddal, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdászával az új uniós költségvetésről.

A többség szerint a legnagyobb szennyezőknek kellene vállalniuk a klímavédelem költségeit

Az idei év egyik legfontosabb vitája az Európai Bizottság új, klímasemlegességet célzó programjának finanszírozási feltételeiről szól majd. A fő kérdés, hogy a kitűzött célok óriási költségeit kinek kell majd megfizetnie. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából készült közvélemény-kutatás eredményei szerint a terheket azoknak kellene viselni, akik a problémáért a leginkább felelősek: a legnagyobb szennyező országoknak és vállalatoknak.

A ciklus közepén is tud javítani a FIDESZ-KDNP

A tíz éve kormányzó Fidesz a 2018-2022-es ciklus felénél népszerűbb, mint az előző két kormányidőszak közepén.

Az uniós költségvetési tárgyalások tétjéről

A kevesebből még több jut a gazdagoknak, az asztalon lévő költségvetési tervezetek mindegyike komoly visszalépést jelent Magyarországnak.

Az NGO-k magyarországi tevékenységének nemzetbiztonsági kérdései

A Századvég Alapítvány legfrisebb elemzése kijelöli azokat a releváns területeket, ahol a külföldről finanszírozott NGO-k kihasználva intézményi beágyazottságukat, belső és külső kapcsolati hálózatukat képesek nemzetbiztonsági jelentőségű tevékenységet kifejteni, tehát működésük kockázatokat hordoz a nemzeti érdek érvényesülése szempontjából. Az elemzés kiemelten foglalkozik az érintett szervezetek által kezdeményezett adatigénylési, börtönkártalanítási és rászorulókkal kapcsolatos „stratégiai” peres eljárásokkal.

Tranzitzónák: félrevezető a Magyar Helsinki Bizottság hangulatkeltése

A sokat támadott tranzitzónák lényege, hogy azokat a menekültügyi eljárás szabályszerű megindítására, valamint a magyar állam által a menedékkérők számára biztosított alapvető szolgáltatásokra lehet igénybe venni a menekültügyi eljárás lezárulásáig.

Aggályos a külföldről finanszírozott NGO-k közreműködése a közérdekű adatigénylések kapcsán

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elítéli a magyar joggal történő bármilyen visszaélést, így a közérdekű adatigényléssel történő visszaélést és a szerzői jogok semmibevételét is.