HÍREK


A magyarok kétharmada igazságtalannak tartja a százmilliós gyöngyöspatai kártérítést

A politikai közbeszédben nagy visszhangot váltott ki az a bírósági ítélet, melynek értelmében szegregáció okán több mint 100 millió forintos kártérítésben részesülnek a gyöngyöspatai roma családok, ezért a Századvég megvizsgálta. hogy az ügyben mi a magyar lakosság álláspontja.

A magyarok többsége károsnak tartja a bevándorláspárti jogvédő szervezetek tevékenységét

Tekintettel arra, hogy hónapok óta erős a migrációs nyomás hazánk déli határán, a Századvég megvizsgálta a bevándorlást támogató, külföldről finanszírozott jogvédő szervezetek tevékenységével kapcsolatos lakossági attitűdöket. A kutatás kitért az embercsempészettel szembeni kormányzati fellépés és a tranzitzónák létjogosultságának megítélésére is.

Miért lesz mindig totalitárius a baloldal?

A „jóléti állam“ és a „fogyasztói társadalom“ valószínűleg azért lett gyűlölt, pusztítandó célpont a 68-as felszabadítók örökébe lépett új aszkéták és zöld puritánok szemében, mert a baloldal csak hisztérikus dühvel tud szembenézni saját kudarcaival.

Törvénysértő módon működnek a Soros-szervezetek?

A Soros György amerikai üzletember Nyílt Társadalom Alapítványai által is támogatott Magyar Helsinki Bizottság és több más hasonló, külföldről finanszírozott magyarországi szervezet már kezdetben jelezte, hogy nem tesz eleget a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról rendelkező törvényben foglalt regisztrációs kötelezettségének.

Fülöp Attila: a munkaképesség megváltozásával nem változik meg a munkavállalási szándék

A legtöbb ember munkaképessége megváltozása után is dolgozni akar, bérből akarja eltartani magát, illetve családját, a kormány ezért újabb együttműködő partnereket keres, hogy munkát biztosítson számukra - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Soros György legutóbbi könyve csupán globális káoszkampányának egyik újabb állomása

2019. december 20-án az alábbi hosszabb eszmefuttatás jelent meg Soros György egyik közösségi oldalán: új könyvében, amely a Nyílt Társadalom Védelmében címet viseli, Soros György (természetszerűleg) számos fontos és időszerű témával foglalkozik. Mindenekelőtt azokkal a veszélyekkel, amelyeket a mesterséges intelligencia és a gépies módon történő tanulás által létrehozott ellenőrző eszközök a nyitott társadalmak számára jelentenek; mit jelent továbbá Soros számára a „politikai jótékonykodás", illetve miért tartja az általa megalapított Közép-európai Egyetemet az akadémiai szabadság egyik legfontosabb bástyájának a világon? A kötet emellett érinti a pénzügyi piacok fellendülésének/összeomlásának elméletét, és annak politikai következményeit, és végül, de a legkevésbé sem utolsó sorban hosszasan boncolgatja azt a jelenséget, amit ő az Európai Unió tragédiájaként aposztrofál.

Regős Gábor: 2020 erős éve lesz a magyar gazdaságnak

Továbbra is érkezni fognak a pénzek Brüsszeltől, bár ennek ütemezése kérdéses – jelentett ki portálunk kérdésére Regős Gábor, a Századvég elemzője. A britek kilépése majd 2023-tól fogja a hatását éreztetni, Magyarország számára az idén is kedvezőek a gazdasági kilátások, Regős úgy saccolja, hogy mintegy négy százalék körüli növekedés várható. Az elemző úgy véli, hogy a forint árfolyamában nem lesz lényeges elmozdulás, az év egészét tekintve a 325 euró/forint árfolyamot tart valószínűnek.

„Boldog Karácsonyt!” – Karácsony András jogfilozófus, az ELTE pro-rektorhelyettese a Vasárnapnak

„Olvasni kell. Ha az ember nemcsak napi 1-2 oldal cikket olvas el, hanem 100-200-300 oldalas könyveket, akkor megismerkedik egy gondolkodásmóddal. Lehet, hogy irritálja, és nem fog arra támaszkodni, de megismeri.”

Milyen volt 2019?

Az év végén érdemes számvetést készíteni, hogy miként alakult a magyar gazdaság teljesítménye. Bár e sorok írásakor az év adatait még nem ismerjük teljesen, a GDP ilyenkor még csak az első három negyedévre, az ipar, az építőipar vagy épp a kiskereskedelem adata pedig csak tíz hónapra ismert. Vannak olyan mutatók is, amelyekből csak az első féléves adatot publikálták (például államadósság, fizetési mérleg). Amikor tehát számvetést készítünk, akkor azt még a nem teljes mértékben rendelkezésre álló adatok alapján tehetjük meg.

Mi vár ránk 2020-ban?

A közgazdászok egyik legfontosabb feladata a gazdaságpolitika támogatása, az optimális kormányzati döntések meghozatalának elősegítése. Ebből eredően az elemzők, nagyon leegyszerűsítve, általában két kérdésre keresik a választ: mi lesz, illetve mi lenne, ha. Az előbbi a makrogazdasági előrejelzés, az utóbbi a hatásvizsgálat.

Az európai klímaegyezmény és a nemzetek

Fűrész Gábor szociológus, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatójának és Hortay Olivér környezetgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetőjének elemzése az Origon jelent meg.

Nehéz külső környezetben is stabilan nő a magyar gazdaság

A magyar gazdaság a harmadik negyedévben is erőteljes, 5,0 százalékos növekedést ért el, miközben az Unió átlagos növekedése csupán 1,7 százalékot tett ki, míg a szlovák gazdaság 1,3, a cseh 3,4, a lengyel 4,2, a román pedig 3,0 százalékkal bővült. Várakozásaink szerint a magyar gazdaság növekedése 2019-ben megközelítheti vagy akár el is érhette az 5 százalékot, ami az uniós országok között az egyik legnagyobb növekedés lehet.

A válságba jutott SPD most már a magyarokat másolná

A német szociáldemokraták történelmük egyik legjelentősebb válságát élik az utóbbi hónapokban, ezzel magyarázható, hogy a párt frissen megválasztott társelnökei új irányvonalat hirdettek. Kérdésként merül fel, hogy vajon mennyiben tekinthető valódi politikai innovációnak az általuk beharangozott „baloldali fordulat"?

Kísérlet a NATO bomlasztására – Soros szervezeteinek legújabb akciója

A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják.

Szubszidiaritás és arányosság

Minden tagállam számára tanulságos Cameronék 2014-es kutatása.