A kampányban az ellenzéki média politikai szereplővé vált


G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke a XXI. Század Intézet hétfői, budapesti konferenciáján arról beszélt, hogy ha a számokat nézzük, akkor a Fidesz több szavazatot kapott, mint az ellenzék, így egy országgyűlési választás esetén legalább 120 mandátuma lenne a Fidesznek.​ Az eredeti cikk 2019. október 14-én jelent meg az Origo oldalán.


De ez nem országgyűlési választás volt - jegyezte meg G. Fodor Gábor, aki úgy látja, megrendült az az előfeltevés, hogy a regnáló polgármesterek előnnyel futnak neki a voksolásnak. Nagyon fontos arról is beszélni, mi egy választási kontextus, a kerettörténet átkereteződött, és a kormánypártról szóló szavazássá vált a mostani voksolás – tette hozzá a stratégiai igazgató.

G. Fodor Gábor szerint fontos ugyanakkor, hogy a kampányban az ellenzéki média politikai szereplővé vált, és motiválta az ellenzéki szavazókat.

A Borkai-ügyet úgy mesélte el az ellenzéki média, hogy nem volt szemérmes – tette hozzá. Mindez befolyásolta a részvételt, és a választói preferenciát.

A fővárosban pedig a tegnapi választás nem a városról, hanem két világlátás küzdelme volt – mondta G. Fodor Gábor. Egy liberális felfogás, és a kormánnyal szembeni állásfoglalás fejeződött ki Karácsony Gergely személyében – magyarázta.

A Századvég elnöke szerint Karácsony Gergely őszödi beszédével vagy Karácsony embereinek kispesti hangfelvételeivel szemben a történet jellegéből adódóan Borkai-ügyet sokkal jobban lehetett elmesélni. Éppen ezért lépett a Borkai-ügy a többi elé. A győri ügy azért működött, mert a magasabb ingerküszöbhöz sikerült egy jó történetet kreálni – mondta G. Fodor Gábor, hozzátéve, hogy egy választáson ugyanakkor soha nincs egydimenziós magyarázat.