Innováció nélkül nincs fenntartható fejlődés – interjú Márton Péterrel


ÚJ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁT TESZ LE A KORMÁNY ASZTALÁRA A GAZDASÁGKUTATÓ CÉG

Átfogó gazdaságfejlesztési stra­tégiát állít össze a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amelynek alapját egy 13 részes – az egyes nemzetgazdasági területek aktuális kérdéseit megtárgyaló – konfe­­ren­cia­­­sorozat adja. Márton Péter vezér­igazgató szerint a hazánk szá­mára fejlődési potenciállal bíró sikerágazatok kihívásainak és a piaci szereplők azokra adott válaszainak ismeretében a magyar gazdaságban rejlő további lehetőségeket tudja kiaknázni a kormány.


– Nagyon sok minden változott 2010 óta az országban, méghozzá jó irányba. Pozitív a konjunktúra, egyre több a fejlesztés és a beruházás, a piaci környezet kedvező. Míg a szocialista kormány azt mondta, hogy azért jöjjenek ide a befektetők, mert itt „bagóért” lehet alkalmazni az embereket, hét évvel ezelőtt ebben is paradigmaváltás történt. 

Az Orbán-kormány kedvező befektetési környezetet alakított ki: alacsonyak az adók, képzett a munkaerő és biztonságos az ország – jelentette ki a Magyar Időknek a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Márton Péter hozzá­tette: ismert, a kormány egy sor nemzetközi vállalattal kötött már straté­giai megállapodást. Mindezek tükrében, illetve a nemzetgazdaság egyes területeit vizsgálva elmondható, bőven van még fejlődési lehetőségünk. Ennek feltérképezésére a gazdaságkutató 13 részes konferencia­sorozatot rendez ebben az évben, amelynek során hónapról hónapra az egyes ágazatok aktuális helyzetét veszik górcső alá.

– Azokat a területeket vizsgáljuk, amelyek megteremthetik a nagy ugrás lehetőségét Magyarország számára.

Ez történt a hónap elején tartott első konferencián, amelyen a turizmus­ágazat kihívásairól esett szó, és ilyen lesz az áprilisban megrendezendő, a fenntarthatósággal, innovációval, kutatás-fejlesztéssel (K+F) foglalkozó két konferencia is – mondta Márton Péter. Megjegyezte: azokat hívják meg az érintett területekről, akiknek van szavuk, akik üzleti döntéseikkel, stratégiai javaslataikkal erősebbé teszik az országot. Szavai szerint ugyanis az ő megszólításuk, az egyetértési pontok megtalálása praktikusan felfogott nemzeti érdek.

 

A hónap végén rendezendő K+F konferencián nagyvállalatok vezetői osztják meg tapasztalataikat

A hónap végén rendezendő K+F konferencián nagyvállalatok vezetői osztják meg tapasztalataikat

Forrás: Kurucz Árpád / magyaridok.hu

 

– A Századvég képes rá, hogy a maga komplexitásában fogja fel az ország előtt álló kihívásokat, megha­tározó szerepet játszik a gazdaságfejlesztés és az ágazati politikák világában. Majd minden szektoriális kérdéshez érdemi mondanivalót tudunk fűzni, ezt az idén meg is tesszük – jegyezte meg a vezérigazgató.

Vázolta: a csütörtöki konferen­cián a fenntarthatósággal és innovációval foglalkoznak majd, ahol Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter összkormányzati nézőpontból beszél a témáról. Emellett szó lesz a magyar ipart érintő kérdésekről, az energetikai és a járműipari innovációiról vagy az úgynevezett okos megoldásokról is. A Smart Solutions Klaszter például – amelynek ötletgazdája a gazdaságkutató cég – arra törekszik, hogy a nagyvárosok integrált fejlesztési igényeire fóku­száló smart city kezdeményezéseket a kisebb vidéki városokhoz és falvakhoz is elvezesse.
– Ez önmagában is olyan innováció, amely meggyőződésem szerint sikerre ítéltetett.

Április végén lesz még egy nagyvállalati K+F konferencia, tavasszal beszélünk még az exportösztönzés lehetőségeiről, mint ahogy a sportról is. Ősszel pedig az energetika, a logisztika, az infokommunikáció új útjai és az agrárium fontos kérdései kerülnek terítékre. Mindenben otthon leszünk – közölte Márton Péter.

Szavai szerint hazánk erőssége a kutatás-fejlesztés; a hónap végén megrendezendő következő konferenciára a Magyarországot felívelő pályára állító nagy cégeket invitálták meg. Többek között a Mol-csoport, az Audi Hungaria Zrt., a GE, a Richter Gedeon Zrt., azaz nagyvállalatok vezetői beszélnek majd arról, hogy milyen módon tudják támogatni a hazai kutatás-fejlesztést.

– Ők a nagypályás játékosok, a magyar kormány stratégiai partnerei; egyáltalán nem mindegy, hogy mit gondolnak ennek lehetőségeiről – fűzte hozzá a vezérigazgató.

 

(Nyitóoldal fotó: Századvég Gazdaságkutató)