Kenyeres Kinga, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettesének előadása az IVSZ Menta Konferencián


Mekkora valójában a digitális gazdaság?

Miért nagyobb, mint gondolnánk?

Ezekről a kérdésekről tartott előadást Kenyeres Kinga, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese az IVSZ Menta Konferencián.

A digitális transzformáció az egyes nemzetgazdasági ágazatok belső folyamatait, működését és esetenként üzleti modelljeit is jelentős mértékben átalakítja. Egyre több ágazat és vállalkozás épít ki saját belső digitális képességeket és szervezeti egységeket, vagyis a szűken vett IKT szektor elemzése egyre kevésbé alkalmas a digitális gazdaság nemzetgazdasági súlyának meghatározására. A már bevált makrogazdasági modell jelenleg 20% körülire becsüli a digitális gazdaság GVA-súlyát, foglalkoztatási hatását pedig 14-17 %-ra. Bár e módszertan a digitális gazdaság súlyának meghatározásához az input és output oldali multiplikátorokat is felhasználja, önmagában mégsem alkalmas az egyes ágazatok belső digitalizáltságának mérésére.

A digitális gazdaság jelentőségének meghatározására ezért új módszertanra van szükség, amely ágazati szinten képes felmérni a digitális munkakörben foglalkoztatottak számát, a digitális termékek és szolgáltatások súlyát, a digitális beruházások és fejlesztések mértékét. Az általános ágazati digitalizációs mérési módszertan elkészült, jelenleg három ágazaton zajlik a tesztelése.