Magyarországon van tér a béremelésre


„Miért érezzük a munkaerőhiányt? A hazai foglalkoztatás problémája egészen a rendszerváltozásig nyúlik vissza. Csehországhoz képest 500 ezer munkahely hiányzik még, ami óriási hátrány” – mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.


A cseheknél 10, a lengyeleknél 20, míg a magyaroknál a munkahelyek 30 százaléka szűnt meg, ezek nem teremtődtek újra. A magyar foglalkoztatáspolitikának, a szak- és felnőttképzésnek nem volt válasza a 2012-t megelőző 20 évben a strukturális kihívásokra – hívja fel a rendszerváltozás után keletkezett problémákat György László.

Jelentős kihívást jelent, hogy jóval kevesebb szakképzett embert bocsátott ki Magyarország, nem volt felkészülve a magyar foglalkoztatáspolitika és képzési rendszer a hirtelen feszessé váló munkaerőpiacra – vázolta a közgazdász.

 

György László, a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza

Kép: Kallus György (VG.hu)

 

György László szerint 700-750 ezer fős elméleti maximumból 120-150 ezer fő akár másfél év alatt kivezethető a munkaerőpiacra – húszezer fő azonnal, összességében 60-80 ezer fő dolgozhatna. Ehhez fontos elem a közfoglalkoztatás, a digitális kompetenciák fejlesztése és az aktív munkaerőpiaci eszközök alkalmazása is. Magyarországon 2010-ben a felnőttképzésben részt vevők aránya (3 százalék) nagyon alacsony volt az EU-átlaghoz képest (10 százalék) – tette hozzá.

A közgazdász szerint viszonylag egyszerű javaslatuk van a munkaerőpiac fellendüléséhez: azokban a járásokban, ahol amúgy is alacsony a munkanélküliség közfoglalkoztatás nélkül, a legalább érettségivel, vagy szakképzettséggel rendelkező munkavállalókat nem kellene engedni a közfoglalkoztatott programba, így jelentősen megnövekedne az érettségivel vagy szakképzettséggel rendelkező munkaerő a piacon. Segíteni kell azon a problémán is, hogy sok közfoglalkoztatott nem mer kilépni a programból, pedig a tapasztalat az mutatja, hogy a kilépők döntő többsége jól vagy jobban jár.

A jövő szakmunkásai a programozók lesznek – állítja György, ezért a felnőttképző rendszernek készen kell állnia, hogy akár milliók alapkompetenciát fejlessze, de előbb az oktatókat kell kiképezni.

„Van tér Magyarországon a béremelésre”- mondta György László. Hozzátéve, hogy ehhez több tényező szükséges, például az államadósság csökkentése. Kiemelte, reméli, hogy Magyarországon hosszú távon lehetséges a magasabb életszínvonal elősegítése és szinten tartása. A cél, hogy a gazdaságpolitikával elérjék azokat, akik nem keresnek munkát, de szeretnének dolgozni – zárta előadását György László.