Mire figyeljünk, hol dőlhet el az elnökválasztás Trump és Biden között?


Ma zárulnak a választások az Egyesült Államokban, ahol várhatóan kiemelt jelentősége lesz ez alkalommal a levélben, illetve korábban leadott szavazatoknak, mivel Joe Biden és a Demokrata Párt a kampány során többször is felhívta rá a választók figyelmét, éljenek ezzel a lehetőséggel. Éppen ezért a korai eredmények megtévesztők lehetnek, mivel ha már elkezdték feldolgozni a korai szavazatokat, akkor Bidennek mutatkozhat majd komolyabb előnye, míg ha először a november 3-án leadott voksokat dolgozzák fel, akkor könnyen elképzelhető egy korai Trump-előny. Palóc André, a Századvég vezető elemzőjének írása. Az eredeti cikk 2020.november 3-án jelent meg az Origo oldalán.


Csataterek

Alapvetően az legnagyobb csatákra – hasonlóan a korábbi választásokhoz – a nagyvárosok külső kerületeiben, illetve az elővárosi régiókban lehet számítani. Az előzetes becslések alapján megközelítőleg 193-197 olyan elektori szavazatért küzdenek az elnökjelöltek, amelyek bizonytalannak tekinthetők.

Az első ilyen régió az úgynevezett „Rozsdaövezet", ahol a billegő államok Pennsylvania, Michigan, Wisconsin és Minnesota.

2016-ban a demokraták szinte biztos győzelemre számítottak ebben a négy államban, ám Trump legutóbb, ha csak szűken is, de három államot megnyert (Minnesotát nem), és ledöntötte az úgynevezett „Blue Wall"-t (Kék fal, a kék a demokraták színe)

A legjelentősebb az övezetből talán Pennsylvania (20 elektor), mivel a jelenlegi becslések szerint Trump számára nagyon nehezen elképzelhető a győzelem nélküle, de Biden számára is jelentős állam.

A következő régió Közép-Nyugat, ahol Ohio és Iowa államokat lesz különösen érdemes figyelni az elnökválasztás szempontjából. Ugyan a régió hagyományosan inkább demokratának tekinthető, Trump 2016-ban tudott nyerni a régióban, amely nagyban hozzájárult végül győzelméhez.

Ohio állam különösen fontos Trump számára a győzelem szempontjából és külön érdekesség, hogy republikánus jelölt 160 éve nem nyert úgy választást, hogy ne nyert volna Ohio-ban, és legutóbb J.F. Kennedy tudott 1960-ban úgy nyerni elnökválasztást, hogy Ohio-t nem nyerte meg.

Délen Georgia, Észak-Karolina és Texas államok lehetnek különösen érdekesek. Georgia ugyan alapvetően inkább tekinthető republikánusnak, a legtöbb előrejelzés szoros eredményt jósol az államban. Észak-Karolinában a várakozások szerint a szavazatok közel 80 százaléka szinte azonnal megjelenhet, ahogy lezárul a szavazás és szintén szoros eredményre lehet számítani. Texas állam – amelyet hagyományosan republikánusnak lehet tekinteni – szintén fontos lehet, mivel e nélkül az állam nélkül Trump győzelme gyakorlatilag elképzelhetetlen, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy 2018-ban a szenátusi választás során Ted Cruz republikánus jelölt a szavazatok 50,9 százalékát kapta meg, míg a demokrata Beto O'Rourke 48,3 százalékot szerzett, tehát akkor viszonylag szoros volt az eredmény.

A billegő államok közül külön ki kell emelni Floridát, amely nélkül Trump számára nehezen elképzelhető egy reális esély a győzelemre. Az első eredményekre már korán lehet számítani az államból, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy az államban két időzóna van, és az észak-keleti részen még lehet majd szavazni, mikor Miami-ban már zárják a szavazóhelyiségeket. Az első nyilvános floridai eredmények várhatóan Biden előnyét mutatják majd, és Trump-nak innen kellene fordítania ahhoz, hogy győzelmi esélyei megmaradjanak.

Szerző: Palóc André, a Századvég vezető elemzője