Keresés

Találatok

Számunkra kedvezően is alakulhat a gyermekvédelmi törvény ügyében indított brüsszeli eljárás
#Alapítvány
Több hónapig, akár évig is eltarthat a gyermekvédelmi törvény ellen indított uniós eljárás, amelyhez az Európai Parlament mellett tizenöt uniós tagállam is csatlakozott. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a magyar kormány álláspontja védhető és megalapozható az Európai Bizottság által indított perben, amelyben hazánkat az igazságügyi tárca képviseli. Negatív döntés esetén ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a gyermekvédelmi törvényt illetően végül mégsem történnek meg az Brüsszel által kívánt változtatások.
Érzékenyítenének a pedofíliára
#Alapítvány
A napokban az ENSZ Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ), az UNAIDS és az Emberi Jogi Főbiztos Hivatala (OHCHR) által írt jelentést tettek közzé, amelyben emberi jogi alapú megközelítést határoznak meg a szexszel, kábítószer-használattal, szexuális és reproduktív egészséggel, hajléktalansággal és szegénységgel kapcsolatos magatartásokat büntető törvények tekintetében. A jelentés a felnőttek és a kiskorúak közötti nemi együttlétek dekriminalizálását is szorgalmazza, amennyiben utóbbiak beleegyeznek a közösülésbe.
Brüsszel szerint a görög határvédelem jó, a magyar nem
#Alapítvány
Miközben továbbra sem hajlandó Brüsszel állni hazánk déli határzárának rá eső költségeit, addig az Ukrajnának fegyvereket szállító görögöknek már EU-s pénzből épülhet az újabb határkerítésük.
Az egy évvel ezelőtti szintre javult a vállalatok konjunktúraérzete
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. májusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kedvezőbbé vált. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis enyhe mértékben –18,2-ről –17,9-re, míg a vállalati mutató értéke jelentősebben, –13,2-ről –10,4-re javult. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A pénzügyi, devizapiaci és az árupiacokon tapasztalható, az előző időszakoknál kisebb turbulenciák és csökkenő árak, valamint az erősebb forintárfolyam mind a bizonytalanságot csökkentették. Ennek köszönhetően a vállalatok gazdasági várakozásai megközelítik az egy évvel ezelőtti szintet. Ugyanakkor a konjunktúraérzet jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció a tetőzést követően jelentősebben mérséklődik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki.
Erőszakkal belerángatni
#Alapítvány
A balliberális ellenzék egy évvel a megsemmisítő országgyűlési vereség után erőszakos tüntetésekkel szeretne kormányt buktatni. Kiszelly Zoltán politológus szerint a demonstrációk mögött nemzetközi okok is meghúzódnak, Deák Dániel politikai elemző szerint pedig nem véletlen, hogy a tüntetéseken főként olyan politikusok vannak jelen, akikhez erőszakos cselekmények köthetők. Milyen szándék érhető tetten az egyre agresszívabbá váló ellenzéki tüntetések mögött, és célt érhetnek-e?
Süti beállítások