Keresés

Találatok

A globális minimumadóval munkahelyek szűnnének meg Magyarországon is
#Alapítvány
Az adóztatás, így az adókulcsok megállapítása is nemzeti hatáskörbe tartozik, ebből kifolyólag a globális minimumadó bevezetésének koncepciója egy újabb föderációs törekvésként értékelhető, mely nemzeti jogköröket vonna el a tagállamoktól – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban.
Továbbra is a háború és a szankciók határozzák meg a konjunktúraérzetet
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. júniusi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt mérséklődött...
A háború rombol, a béke épít
#Alapítvány
Az orosz–ukrán konfliktus februári kirobbanása óta felértékelődött a béke szerepe a hétköznapokban, mivel Magyarország közvetlen szomszédságában háború zajlik, ami fizikai és lelki értelemben is veszteségekkel jár, továbbá társadalmi, politikai és gazdasági károkat okoz. A háború hosszú távon egyik érintett félnek sem állhat érdekében, de tovagyűrűző gazdasági hatása miatt nehezen lehet találni olyan európai szereplőt, aki kedvét leli ebben a konfliktusban. Ennek ellenére azonban néhány baloldali politikai szereplő olyan nyilatkozatokat tett az elmúlt időszakban, amelyek nem szolgálják a konfliktus békés rendezését.
Képmutatás és kettős mérce
#Alapítvány
Az Európai Bizottság több mint egyéves huzavona után június elsején jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét, melyet korábban – többek között – az LMBTQ-jogok állítólagos sérelme miatt nem tett meg. Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy az Euró­pai Bizottság nagyon mély értékelés alapján adott zöld lámpát a lengyel tervnek, azonban a testület döntése mögött nyilvánva­lóan Lengyelországnak az orosz–ukrán konfliktusban tanúsított elkötelezett kiállása és az uniós szankciós politika feltétel nélküli támogatása húzódik meg.
Nemhogy Európát, de még Franciaországot sem tudja Macron egyesíteni
#Alapítvány
Emmanuel Macron francia elnök pártja úgy nyert a francia törvényhozási választások második fordulójában, hogy valójában nagyot veszített: nemcsak a Macron politikai reformprogramjához szükséges abszolút többségtől búcsúzott el a párt, hanem a radikális bal- és a szuverenista jobboldal megerősödésével súlyos kormányzási válságba is keveredett. Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzőjének cikke.
Süti beállítások