Keresés

Találatok

A Jobbik az SZDSZ sorsára juthat
#Alapítvány
A Jobbik Magyarországért Mozgalom a végnapjait éli. Ami tény, hogy a párt a 2018-as választásokon még 26 képviselőt küldött az Országgyűlésbe, közel 1,1 millió választópolgár szavazta meg a pártnak a bizalmát, de ezt követően viszont – számos politikai identitásukat rontó lépés eredményeként – folyamatosan veszítettek bázisukból, az idei választásokon hét-nyolcszázezer szavazattal szereztek kevesebbet. (...)
Kudarcba fulladt baloldali tüntetések
#Alapítvány
Csupán mintegy tizede ment el az LMP tüntetésére azoknak, akik visszajelezték részvételüket a múlt hét végén. Nem ez az első alkalom, hogy sikertelenségbe fullad a baloldal valamelyik demonstrációja. Nincs olyan megoldásuk, amiről a társadalom többsége elhinné, hogy jobb lenne, mint a kormánypártoké, ezért nem kérnek a bukott ellenzékből – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.
Súlyos gondokat jelentenek Lengyelországnak az ukrán menekültek
#Alapítvány
Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus kitörését követően Lengyelország nem csupán az Ukrajnának nyújtandó nemzetközi segítségnyújtás egyik leghangosabb és legelkötelezettebb szószólójának bizonyult, hanem a menekültek befogadásából is aktívan kivette a részét. (Magyarország is rengeteg ukrán menekültet fogadott be, de emellett a kormány határozott véleménye az volt, hogy a háborúból ki kell maradni.) Lengyelországban már a háború kitörését megelőzően is nagyszámú ukrajnai vendégmunkás dolgozott, elsősorban alacsony képzettséget igénylő munkakörökben, ami nagymértékben hozzájárult a munkaerőpiac stabilitásához. A harcok kitörése ellentétes folyamatokat indított el, mert miközben több mint 5 millió menekült, elsősorban nők, gyerekek és idősek érkeztek az országba, a már korábban ott dolgozó ukrán férfiak közül sokan hazamentek részt venni a honvédő háborúban.
A makrogazdasági szakértő elmagyarázza, mire kell számítani rezsifronton
#Konjunktúrakutató
"A lakosság még mindig nem a világpiaci árakat fizeti, tehát szó sincs arról, hogy szűkült volna a kedvezményezettek köre" - nyilatkozta a rezsicsökkentés módosítása kapcsán a Kontrának Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője, aki szerint a módosítások annyira kevés embert érintenek, hogy nem igazán indokolt a korábbi modellre visszatérni. Interjú.
Jobboldali fordulat várható Olaszországban
#Alapítvány
Az Olaszországban szeptember 25-ére kiírt előre hozott választások esetleges kimenetele kapcsán már most sorra születnek olyan baloldali helyi, valamint liberális nemzetközi elemzések, miszerint „katasztrófa” közeleg, amennyiben a jelenlegi állás szerint a Giorgia Meloni vezette patrióta Olasz Testvérek, a bevándorlásellenes Matteo Salvini fémjelezte Liga, valamint a konzervatív Silvio Berlusconi által elnökölt Hajrá, Olaszország! közösen alakít kormányt.
Süti beállítások