Keresés

Találatok

Jön az olajembargó, nehézségek várnak Európára
#Konjunktúrakutató
A következő napok eseményei jelentős mértékben átrendezhetik a globális energiaellátást – hívja fel a figyelmet friss elemzésében Hortay Olivér annak kapcsán, hogy egy hét múlva életbe lép az Európai Unió Oroszországból érkező tengeri nyersolajra vonatkozó embargója. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az intézkedés hatásait fejtegetve rámutatott, hogy az EU-nak többféle nehézségre is fel kell készülnie.
Guruló dollárok: az amerikaiak a baloldalon keresztül akartak befolyást szerezni Magyarországon
#Alapítvány
Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban arról beszélt, hogy az a körülmény, hogy az Action for Democracy kapcsolatba hozható az amerikai titkosszolgálat egyik fiókszervezetével, még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az adományozás valódi célja a hazai belügyekben való külföldi befolyásszerzés, az Egyesült Államok szempontjait prioritásként kezelő magyarországi politikai erők hatalomra juttatása volt. Hozzátette, hogy ugyanakkor visszafelé sült el a baloldal politikai csodafegyvere: a „guruló dollárok" választási győzelem helyett a magyarok ellenszenvét váltották ki.
35 amerikai beavatkozásból 34 káoszt okozott a második világháború óta
#Alapítvány
Fontos téma napjainkban a nagyhatalmak, így különösen a világ vezető gazdasági és katonai hatalmának, azaz szuperhatalmának számító Amerika felelőssége is a nemzetközi helyzet békés voltának megőrzése, és a már kitört konfliktusok súlyosbodásának elkerülése kapcsán. Egyesek például az Ukrajnában zajló háború, a rengeteg szenvedést, és egész Európa számára súlyos nehézségeket hozó fegyveres küzdelmek és gazdasági konfrontálódás esetében nem is orosz–ukrán, hanem orosz–amerikai háborúról beszélnek, ezen érvelésükben fényt vetve a térségben tagadhatatlanul meglévő hatalmi-geopolitikai érdekellentétekre is. Erről ír az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég igazgatója.
Komoly politikai ellenszél vár Joe Bidenre
#Alapítvány
Azt követően, hogy véglegessé váltak az Egyesült Államokban megrendezett időközi választások eredményei, mind az amerikai, mind pedig a világsajtóban számtalan beszámoló, illetve publicisztika született azzal kapcsolatban, hogy Joe Biden demokrata elnök politikai értelemben vett mozgástere jelentősen beszűkült. Adódik a kérdés, hogy mindez mit is jelent a gyakorlatban? Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzőjének cikke.
Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet novemberben
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is kismértékben javult. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –29,9-ről –26,4-re javult, a vállalati mutató értéke pedig –26,1-ről –20,7-re nőtt. A vállalati és a lakossági mutató javulását a visszakorrigáló energiaárak is magyarázzák. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a szankciók okozta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A pénzügyi, devizapiaci, továbbá elsősorban az árupiacokon tapasztalható nagyobb turbulenciák szintén a bizonytalanságot erősítették. A konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik az óriási bizonytalanság, és jelentősebben alacsony árak alakulnak ki.
Süti beállítások