Keresés

Találatok

Mearsheimer: Európa azt teszi, amit az USA mond neki
#Alapítvány
Európa csapdahelyzetbe került az orosz-ukrán háború miatt, miután túl gyenge ahhoz, hogy önállóan cselekedjen akár a szankciós politika, akár a védelem területén. Ezért azt csinálja, amit az USA diktál neki – mondta John J. Mearsheimer világhírű politológus budapesti látogatása során.
Folytatódnak a belharcok a baloldalon
#Alapítvány
A múlt héten két olyan fejlemény is történt a hazai belpolitikában, amely a belharcok folytatását, sőt felerősödését jelzi – jelentette ki lapunknak Kiszelly Zoltán poltikai elemző. Úgy tűnik, hogy Márki-Zay Péter azt az utat választotta, hogy nem a pártját alapítja meg, hanem egyelőre csak annak infrastruktúráját teremti meg.
Éheznek és fagyoskodnak a britek a szankciós infláció miatt
#Alapítvány
A britek Ukrajna, illetve a nyugati szankciós politika mellett való elköteleződése egyelőre elfogadhatóbbá teszi a jelenlegi lakhatási, illetve energiaválságból származó kényelmetlenségeket, ám az elhúzódó háború fényében joggal merül fel a kérdés, hogy a hétköznapi angolok vajon meddig lesznek hajlandók feláldozni a saját megélhetésüket a nyugati szankciós politika oltárán? – tette fel a kérdést Sümeghi Lóránt, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője. Sümeghi az Origónak adott interjúban többek között beszélt még arról, miért bukott meg Liz Truss kormánya, mi várhat az Egyesült Királyságra télen, és milyen megítélése van az országnak II. Erzsébet halálát követően.
Itt vannak a példák: sohasem azoknak ártanak a szankciókkal, akiknek ártani próbálnak
#Alapítvány
Egy agresszor hadviselő ország elleni gazdasági szankció célja elvben az adott ország gazdasági és infrastrukturális megbénítása, amivel indirekt módon akarják a háborús tevékenység befejezését kikényszeríteni. Ezzel kapcsolatban két kérdés merül fel. Az egyik, hogy a szankcionált ország háborús célja és gazdasági kapacitása ismerete mellett ez a cél elérhető-e? A másik kérdés pedig a szankcionáló ország felől nézve az, hogy „a harci gázt a szél nem fújja-e vissza a saját csapatainkra", vagyis a szankciók végső soron nem okozzák-e akár a szankcionáló ország gazdasági csődjét és infrastrukturális megbénulását?
Orbán Viktor látogatója: Az ukrajnai háborúban nemigen lesz happy end
#Alapítvány
Az amerikai politológus, akinek fő területe a nemzetközi viszonyok, 2018-ban jelentette meg könyvét, amely most magyarul A nagy téveszme címen látott napvilágot. A Századvég gondozásában kiadott könyv alcíme is beszédes: liberális álmok és nemzetközi realitások.
Süti beállítások